latinica  ћирилица
20/04/2024 |  20:52 ⇒ 20:55 | Autor: SRNA

Podrška institucijama Srbije i Srpske za očuvanje mira i jedinstva srpskog naroda

Konferencija srpskih nacionalnih organizacija zemalja regiona usvojila je večeras u Podgorici izjavu kojom daju punu i bezrezervnu podršku institucijama Srbije i Republike Srpske u naporima za očuvanje mira, državne stabilnosti i jedinstva srpskog naroda.
Podgorica - srpske nacionalne organizacije - Foto: SRNA
Podgorica - srpske nacionalne organizacijeFoto: SRNA

"Da bi se sačuvala cjelina srpskog naroda, njegovi korijeni i naš istorijski prostor, neophodno je jedinstvo o strateškim ciljevima njegove samobitnosti. Јedino to može izvesti Srbe na pravi put", ističe se u izjavi.

U izjavi se navodi da je u današnjem vremenu velikih pritisaka, iskušenja i nepravdi sa kojima je suočen srpski narod, velika zabrinutost za stabilnost i očuvanje nacionalnog i državnog jedinstva, te da nove okolnosti iziskuju odgovore na brojna otvorena pitanja od suštinske važnosti za sudbinu srpskog naroda.

"Srpski narod nema ambiciju za regionalnom dominacijom po bilo kom osnovu. Nasušna potreba srpskog naroda je očuvanje mira, stabilnosti i pomirenje sa svim drugim narodima i nacionalnim zajednicama koje žive na zajedničkom prostoru", naglašava se u izjavi.

Konferenciju u Srpskoj kući u Podgorici otvorio je ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa sa dijasporom u Vladi Srbije Đorđe Milićević, koji je istakao da ih je večeras u Podgorici okupila Srbija u vrijeme velikih izazova i iskušenja, jer su ugroženi važni državni interesi.

"Važno je da pokažemo jedinstvo našeg naroda u Srbiji i van Srbije. Danas nam je to jedinstvo preko potrebno jer smo izloženi najvećim pritiscima od 1999. godine. Neko želi da nametne silu Srbiji, a to je protivno srpskim interesima, počevši od prijema Prištine u Savetu Evrope. To je pokazatelj sunovrata međunarodnog prava i narušavanja teritorijalnog suverentiteta i integriteta Srbije", rekao je Milićević.

On je ukazao da je jedinstvo potrebno i u suprotstavljanju pokušajima usvajanja rezolucije o Sreberenici u UN i istakao da će doći trenutak kada će morati da se poštuje međunarodno pravo.

"Možda smo mali, ali smo snažni, prkosni i stabilni i znamo koja je vrednost slobode i mira", poručio je Milićević i naglasio da rijeka Drina nije granica, nego kičma koja spaja.

On je istakao da ovaj skup pokazuje jedinstvo srpskog naroda u očuvanju mira i poštovanju nacionalnih i vjerskih osjećanja i ukazao na važnost očuvanja simbola srpskog naroda - jezika, ćirilice, kulture, istorije, tradicije i istorije.

Milićević je rekao da je ruka Srbije za regionalnu saradnju uvijek pružena i da će Srbija poštovati sve susjedne države, ali i pomagati svom narodu gdje god da živi u očuvanju srpskog jezika i pisma, kao i u jačanju ekonomske snage.

"Mi smo garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i poštujemo teritorijalni integritet svake međunarodno priznate države, ali to tražimo i za našu zemlju i naš narod", poručio je Milićević.

U organizaciji Srpskog nacionalnog savjeta u Podgorici i Skadru konferencija srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona trajaće do utorka, 23. aprila.

Konferenciji prisustvuje delegacije iz organizacija Saveza Srba Rumunije, Samouprave Srba u Mađarskoj, Nacionalnog savjeta Srba Slovenije, Srpskog narodnog vijeća Hrvatske, Zajedničkog vijeća opština Vukovar Hrvatske, Udruženja Srba Hrvatske, Asocijacije stvaralaca Republike Srpske, SNP "Izbor je naš" iz Republike Srpske, Nacionalnog savjeta Srba iz Sjeverne Makedonije, Srpsko-crnogorsko društvo "Morača-Rozafa" iz Albanije i Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore, kao i predstavnici državnih institucija Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

Nastavak je planiran sutra u prostorijama srpske organizacije u Skadru "Morača-Rozafa".

U Srpskoj kući u Podgorici u ponedjeljak, 22. aprila, planiran je nastavak konferencije uz tribinu obilježavanje nacionalnog Dana sjećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svjetskom ratu, a gosti će biti predstavnici Muzeja žrtava genocida iz Beograda Dejan Ristić i Bojan Arbutina.