latinica  ћирилица
20/04/2024 |  09:14 ⇒ 10:17 | Autor: SRNA

Savić: Sloboda nema cijenu, narodni skup opravdao očekivanja

Narodni skup "Srpska te zove" pokazao je jedinstvo i solidarnost srpskog naroda i sa njega je poslata jasna poruka da se neće pristati na kompromise koji bi na bilo koji način ukaljali čast i ugled srpske borbe za slobodu, poručio je politikolog Vojislav Savić.
Vojislav Savić - Foto: RTRS
Vojislav SavićFoto: RTRS

Savić smatra da je u tom pogledu narodni miting "Srpska te zove" opravdao očekivanja, te da je ispunio svoje dvije osnovne funkcije.

- Prva i osnovna jeste da se iznutra kao narod okupimo i pokažemo jedinstvo i solidarnost, da stanemo iza naših temeljnih vrijednosti. Sloboda nema cijenu, ali ona nije garantovana, ona se uvijek iznova mora dokazivati i stvarati, mora se zaslužiti. U ratovima se za nju gine, a u miru se ona stiče na druge načine, ali svakako ne pada sa neba i ne dolazi sama - izjavio je Savić Srni.

On je naveo da je druga funkcija ovog skupa bila da se pošalje poruka drugima, onima koji su pomno pratili svaki korak rukovodstva i naroda Republike Srpske.

- I mislim da je za njih poruka jasna - neće se pristati na kompromise koji bi na bilo koji način ukaljali čast i ugled naše borbe za slobodu - istakao je Savić.

Kada je riječ o Izbornom zakonu Republike Srpske, on smatra da ovaj zakon ni na koji način ne derogira Ustav BiH.

- Naprotiv, sve što je rečeno i učinjeno u Narodnoj skupštini Srpske, utemeljeno je na principima Dejtonskog mirovnog sporazuma i u tome jeste kvaka - pozicija Republike Srpske je jasna i transparentna, nema zadnjih namjera - rekao je Savić.

Savić smatra i da je zato nemoguće u Sarajevu okupiti ovoliki broj ljudi ili napraviti ovakav skup.

- Zato što se niko ne bori za neku ideju, nego protiv Republike Srpske, i to je jasno kao dan - naglasio je Savić.

On je pojasnio da narod, kada je ugrožen, reaguje mitingom, te da je to odgovor na provokaciju, na lošu namjeru.

- Ostali zaključci, kao i izvještaj nezavisne komisije za stradanje stanovnika svih vjera i nacionalnosti sa područja Srebrenice i okoline, i u periodu trajanja cijelog rata, objektivan je i precizan dokument, koji će biti od koristi budućim istraživačima rata i sukoba u bivšoj Јugoslaviji i BiH - smatra Savić.

Savić je mišljenja da su i miting, ali i donošenje Izbornog zakona Srpske, iznuđeni potezi i da je Republika Srpske primorana da se brani.

- A, zapadni i bošnjački mediji pokušavaju to da predstave kao da se neko napada, što je netačno i besmisleno - ukazao je Savić.

On je napomenuo da se mora posmatrati šira slika i uzeti u obzir kontinuirani rad visokih predstavnika i međunarodnih političara na tome da se razvlasti Republika Srpska i nasilno unitarizuje BiH.

- Oni pokazuju sliku naopačke, ali naše je da pokažemo kako zaista jeste - a to se postiže jasnim transparentnim porukama, podrškom naroda i nacionalnim jedinstvom kako u institucijama poput Narodne skupštine, tako i na mitinzima i drugim demokratskim metodama savremenog doba - naveo je Savić.

Јavnom skupu "Srpska te zove", koji je u četvrtak, 18. aprila, održan u Banjaluci, prisustvovalo je oko 50.000 građana, a protekao je mirno, bez ijednog incidenta, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Skup je održan u organizaciji Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica.