latinica  ћирилица
20/04/2024 |  07:42 ⇒ 09:56 | Autor: RTS

Eksplozije u Bagdadu, oči uprte ka Izraelu (VIDEO)

Serija eksplozija prosto je raznijela štab iračkog Narodnog fronta za mobilizaciju 50 kilometara južno od Bagdada, svega nekoliko sati pošto su pripadnici proiranskih milicija lansirali dronove ka izraelskog vazduhoplovnoj bazi nedaleko od Elijata. Prema prvim informacijama najmanje jedna osoba je poginula, a više ranjeno u napadu. Vašington i Јerusalim odbacuju odgovornost.
Narodni front za mobilizaciju (Foto: EPA-EFE/AHMED JALIL) -
Narodni front za mobilizaciju (Foto: EPA-EFE/AHMED JALIL)

Najmanje jedan pripadnik Narodnog fronta za mobilizaciju, proiranske milicije koja se nalazi u sastavu iračkih oružanih snaga, je poginuo, dok je desetak ranjeno u napadu neidentifikovanih aviona na bazu ovih snaga kod Bagdada, javljaju mediji u Iraku.

Iračke milicije su, odmah, za napad optužili Amerikance, koji su, jednako brzo, odgovorili da @koalicione snage u Iraku nemaju nikakve veze sa ovom akcijom". 

Odmah zatim, umješanost u ovaj napad negirale su i vlasti u Јerusalimu.

Proiranske milicije su, istovremeno, najavile osvetu "bilo kome ko se usudio da pokrene ovakav napad".

Narodni front za mobilizaciju, koji broje oko 200.000 boraca je, tokom prvih mjeseci rata u Pojasu Gaze, u 107 navrata napadao baze u kojima se nalaze američki vojnici, ali su akcije prestale kada je Pentagon zaprijetio žestokim protivudarima.

Izraelske vlasti se, za sada, nisu oglašavale o ovom napadu, ali su oficiri iračkog ratnog vazduhoplovstva naveli da su letjelice, koje su ispalile projektile na bazu proiranske milicije, najvjerovatnije doletjele iz pravca Јordana.

Vođa iračkog Narodnog fronta za mobilizaciju Abu Fadak el Muhamadavi je, rame uz rame sa prvim čovjekom palestinskog Islamskog džihada Zijadom el Zahalehom u Teheranu prisustvovao sahrani trojice generala Revolucionarne garde ubijenih u izraelskom napadu na konzulat u Damasku.

Abu Fadak, koga je iranska novinska agencija Tasnim opisala kao lidera 200.000 boraca u Iraku, navodno je obećao da će njegove snage ponijeti dio tereta osvete Izraelcima.

Skladišta municije Abu Fadakovih snaga kod Bagdada eksplodirala su svega dan pošto su izraelski avioni sa tri projektila uništili radar iranskih protivvazdušnih snaga, raspoređenih kod Isfahana kako bi štitili tamošnje nuklearno postrojenje.

Iran je, pak, objavio da je vojna baza u Isfahanu napadnuta dronovima lansiranim sa lokacije unutar Irana, zbog čega nema namjeru da pokreće novi osvetnički napad protiv Izraela.

Tokom prvog direktnog napada Irana na Izrael, 13. aprila, na dvije izraelske vazduhoplovne baze lansirano je nekoliko stotina projektila i bespilotnih letelica, od kojih je nekoliko uspjelo da probije odbranu i ošteti pistu i transportni avion C-130 "herkules".

Sjedinjene Američke Države, čije su se diplomate silno trudile da obje strane ubijede da obustave talas osvetničkih napada, su poslije izraelske akcije u Iranu ocijenile da su ovakve operacije okončane.

Irački premijer Mohamed Šia el Sudani se već nedjelju dana nalazi u Vašingtonu, gdje je od američkih zvaničnika zatražio da izvrše pritisak na Izrael kako bi se okončao rat u Pojasu Gaze.