latinica  ћирилица
19/04/2024 |  13:54 ⇒ 14:10 | Autor: sputniknews.com

Kako su Јokić i Dončić "zaludjeli" Ameriku

Nikola Јokić i Luka Dončić su već godinama enigma za sve u NBA ligi, način na koji se igraju košarke je nedokučiv za Amerikance, a razloge za to je pokušao da pronađe legendarni DŽamal Kroford.
Јokić i Dončić (foto: arhiva/EPA-EFE/JOHN G MABANGLO SHUTTERSTOCK OUT) -
Јokić i Dončić (foto: arhiva/EPA-EFE/JOHN G MABANGLO SHUTTERSTOCK OUT)

Јokić i Dončić dominiraju NBA ligom i u najužem krugu su za MVP nagradu, briljiraju u gotovo svakoj utakmici – igrajući svoju igru.

- Pričamo o tempu, ono što je posebno kod Luke nije taj tempo, već to što te tjera da igraš u njegovom ritmu, on uspori igru. Kladim se da se on i Јokić smeju. Kladim se da kada pričaju, govore jedan drugom kako tjeraju ostale da trče u krug. Oni su mentalno toliko ispred svih - rekao je Kraford.

On je istakao da je Dončić postao profesionalni košarkaš već sa 15 godina.

- A sa 20 je postao majstor ove igre. Ne možete da uradite ništa da ga pritisnete, kada ima sve informacije, onda svemu može da se prilagodi. Pametan je i zna da uključi i saigrače. U isto vrijeme testira vas, ali i vaše povjerenje u vaše saigrače. Igra potpuno drugu igru - istakao je Kraford.

Što se Јokića tiče i tu je Kroford imao zanimljiva zapažanja.

- Јokić  je takav, ali on radi unazad. On ne igra protiv vas, već protiv vašeg trenera i to ga razlikuje. Njega ne zanima šta igrači rade, već gleda šta trener rivala radi, da bi spremio odgovor na to. Dominira, dok u isto vrijeme ne želi da poentira, da biste pobijedili Denver, on mora da postigne tipa 60 poena. Ovako da 30 poena, uz uz 15 skokova i 18 asistencija - dodao je Kraford. 

Kroford ističe da Јokić ima nevjerovatan "arsenal".

- Nikada ne znate odakle to dolazi. Napraviće da izgledate glupo. Gledaće vas u oči i poslaće dodavanje preko cijelog terena i to mu onda otvara prostor za neke druge stvari. Nikada nisam vidjeo nekog igrača da toliko dominira, daje 30 poena u prosjeku i ne želi da poentira - zaključio je Kraford.