latinica  ћирилица
18/04/2024 |  16:15 ⇒ 20:48 | Autor: RTRS

Predstavnički dom PS BiH odbio svih 18 zaključaka (VIDEO)

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odbacio je danas ukupno 18 zaključaka u vezi sa trenutnom političkom situacijom u institucijama BiH, koje su predlagali poslanici.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH - Foto: Ustupljena fotografija
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiHFoto: Ustupljena fotografija

Nisu prihvaćeni zaključci koji je predložio Klub SNSD-a, koji je zahtjev za održavanje hitne sjednice obrazložio pokušajem vraćanja digniteta Parlamentarnoj skupštini BiH i preuzimanje odgovornosti za donošenje zakona, koje umjesto parlamenta nameće nelegalni visoki predstavnik.

Među prijedlozima bio je i zaključak da Predstavnički dom zahtijeva da Savjet ministara hitno i bez odlaganja u parlamentarnu proceduru dostavi prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH u kojem će obuhvatiti poboljšanja integriteta izbornog procesa i sastav, nadležnosti i način izbora Centralne izborne komisije.

Zaključci nisu dobili podršku ni opozicije iz Republike Srpske, koja nije prisustvovala izjašnjavanju, HDZ je bio uzdržan, a bošnjačke partije protiv.

Podršku nije dobio ni sličan zahtjev poslanika Kluba HDZ-a Predraga Kožula koji je tražio da Predstavnički dom od Savjeta ministar zahtijeva da hitno, a najkasnije u roku od sedam dana, u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog zakona o imjenama i dopunamam Izbornog zakona BiH.