latinica  ћирилица
17/04/2024 |  13:03 ⇒ 13:04 | Autor: SRNA

Ković: I kamen mora da progovori zbog nepravde

Ugledni srpski istoričar Miloš Ković rekao je da rezolucija o Srebrenici, ako bude usvojena u Generalnoj skupštini UN, neće imati suštinski značaj za pisanje istorije, ali da u ovakvim trenucima "i kamen mora da progovori" zbog tolikog stepena nepravde.
Miloš Ković - Foto: RTRS
Miloš KovićFoto: RTRS

Prema njegovim riječima, ukoliko i bude usvojena UN, ta rezolucija neće imati suštinski uticaj na istoriografiju i na utvrđivanje onoga šta se dogodilo.

- Ona to može imati kratkoročno. Ona može da zaplaši ponekog, ali istina se ne može sakriti, istina se ne može gurnuti pod tepih - rekao je Ković.

On je istakao da će, ukoliko predložena rezolucija dobije podršku, to biti izraz političke volje političkog Zapada, takozvanog "megalopolisa" kako kaže Slobodan Vladušić, ali u suštini istorija će se pisati "ni po babu ni po stričevima" i oni to ne mogu da spriječe.

- Politička šteta bi bila velika i zato je dobro da se oglasi svako ko može. U ovakvim trenucima i kamen mora da progovori, jer toliki je stepen nepravde - naglasio je Ković za Srnu.

On je ocijenio da je toliki stepen nepravde ne samo u onome što se sprema u Njujorku, u UN, nego i u onome što se dogodilo juče kada je, uprkos tome koliko strada srpski narod i uprkos praktično genocidu nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, Parlamentarna skupština Savjeta Evrope prihvatila sramotni izvještaj Dore Bakojani da se samoproglašeno Ksoovo primi u Savjet Svrope.

Što se tiče sutrašnjeg mitinga u Banjaluci, Ković smatra da bi poruke trebalo da budu da se istina ne može sakriti.

- U ovoj stvari istina je na našoj je na našoj strani, ako se tako može reći. Mi nemamo šta da krijemo - istakao je Ković.

On je naveo da su se srpski stručnjaci, a naročito nepristrasna Međunarodna komisija predvođena Gideonom Grajfom, koja je napisala obiman izveštaj o dešavanjima o Srebrenicu, već izjasnili.

- Osnovi činjenice su jasni, ukoliko neko želi Srebrenicu politički da instrumentalizuje, to može da uradi, to je njegovo pravo, politička akcija, ali istina se ne može sakriti i mi smo tu da o toj istini svedočimo. I nećemo ućutati dok god ima Srba i srpskih istoričara - rekao je Ković.