latinica  ћирилица
16/04/2024 |  21:03 | Autor: RTS

Makabi u četvrtfinalu Evrolige

Košarkaši Makabija iz Tel Aviva ubjedljivo su u Beogradu pobijedili Baskoniju rezultatom 113:85 u utakmici plej-ina Evrolige i izborili plasman u četvrtfinale.
Makabi-Baskonija (Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Makabi-Baskonija (Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Nije "Beogradska arena" ove sezone dočekala da ugosti plej-in i plej-of utakmice Partizana i Crvene zvezde, ali se ispostavilo da je talična Makabiju iz Teal Aviva koji je kao domaćin u najvećoj dvorani u Srbiji savladao Baskoniju i plasirao se u četvrtfinale Evrolige, gdje ga čeka Panatinaikos.

Pošto je ligaški dio elitnog evropskog takmičenja završio kao osmi na tabeli, tim Duška Ivanovića imaće još jednu priliku da se dokopa plej-ofa - u petak pred svojim navijačima protiv boljeg iz duela Efesa i Virtusa iz Bolonje.

Nikakvu šansu nije imala ekipa iz Vitorije da izbjegne drugu rundu plej-ina pošto je "ponos Izraela" večeras kontrolisao dešavanja na parketu od podbacivanja lopte do posljednjeg zvuka sirene.

Baskonija nije vodila ni u jednom trenutku. Već nakon prve četvrtine Makabi je imao nezanemarljivih 13 poena prednosti (28:15), a poslije 20 minuta košarke bilo je ubjedljivih 55:36 za nominalnog domaćina.

Nije se Makabi zaustavljao, ubacio je čak 31 poen u trećem kvartalu, a primio 25, pa je i prije posljednjeg perioda bilo jasno ko je četvrtfinalista Evrolige.

Najbolji u pobjedničkom timu bio je fantastični Lorenco Braun sa 29 postignutih poena.

Nekadašnji plejmejker Crvene zvezde i naturalizovani reprezentativac Španije pogodio je sedam trojki iz osam pokušaja, podijelio je pet asistencija i uhvatio isto toliko lopti.

Inspirisan je bio i Vejd Boldvin koji je utakmicu završio sa samo tri poena manje od Brauna, uz pet asistencija i jedan skok.

Među igračima Baskonije istakao se bivši košarkaš Partizana Kodi Miler Mekintajer koji je odigrao još jednu partiju iznad svih očekivanja.

Ubacio je čak 32 poena, a nije bio daleko ni od tripl-dabl učinka - upisao je osam skokova i sedam asistencija.

Markus Hauard nije imao svoje veče, postigao je za svoje standarde mizernih 14 poena.

Pogodio je četiri trojke iz osam pokušaja, ali samo jedan šut za dva poena - 1/6.

Reprezentativac Srbije Vanja Marinković na parketu je proveo 20 minuta tokom kojih je ubacio pet poena (1/4 za tri).

Za razliku od prethodnih evroligaških utakmica, koje je zbog rata u Izraelu igrao u Dvorani "Aleksandar Nikolić" u Beogradu, Makabi je u "Areni" imao podršku grupice svojih navijača.

Plej-in Evrolige:

Utorak:

Makabi - Baskonija 113:85
Efes - Virtus - u toku

Baskonija - Efes/Virtus