latinica  ћирилица
16/04/2024 |  14:18 ⇒ 15:27 | Autor: RTRS

Stižu nam zahlađenje i padavine; U višim predjelima i snijeg (VIDEO)

Najavljena promjena vremena stiže i u Republiku Srpsku sa jačim naoblačenjem, kišom i pljuskovima. Republički hidrometeorološki zavod Srpske izdao je upozorenje i zbog jakog do olujnog vjetra.
Stiže promjena vremena - Foto: RTRS
Stiže promjena vremenaFoto: RTRS

Danas nas očekuje jak do olujni vjetar uz udare od 50 do 70 kilometara na čas, a u višim predjelima ponegdje i 80 kilometara na čas.

Meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Milica Đorđević rekla je za RTRS da se u Republici Srpskoj danas i sutra očekuju jače padavine poslije dugog sušnog i toplog perioda.

 

- Do kraja dana doći će i do naglog zahlađenja. Na višim planinskim predjelima moguće su i snježne padavine - kaže Đorđevićeva.

Govoreći o predstojećem periodu, Đorđevićeva je navela da sezonske prognoze najavljuju vrlo toplo ljeto, podsjetivši da je maksimalna temperatura vazduha izmjerena u Republici Srpskoj iznosila 43 stepena Celzijusova.

Ona je rekla da su glavni razlog vrlo toplog vremena i sve češće pojave ekstremnih vremenskih događaja klimatske promjene koje su vrlo izražene i u regionu.

- S obzirom na to da je zima bila vrlo topla i da je Sredozemlje vrlo toplo i bogato vlagom, svi uslovi za jake oluje su ispunjeni tako da je očekivana pojava jakih nepogoda i tokom ove godine - rekla je Đorđevićeva.