latinica  ћирилица
16/04/2024 |  10:48 ⇒ 10:52 | Autor: SRNA

Spriječen teroristički napad u Kemerovskoj oblasti

Operativci ruske Federalne službe bezbjednosti /FSB/ priveli su u Kemerovskoj oblasti u Rusiji dvadesetosmogodišnjeg muškarca koji je planirao da zapali više od 10 relejnih kutija "Transsibirske željeznice" prema instrukcijama nepoznatih lica u Ukrajini, rečeno je novinarima u pres-službi FSB-a.
Policija Rusije (Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV/ilustracija) -
Policija Rusije (Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV/ilustracija)

- Nekoliko djela sabotaže transportne infrastrukture spriječeno je u Kemerovskoj oblasti. Odjeljenje ruskog FSB-a za Kemerovsku oblast sprovelo je aktivne mjere potrage i ustanovljeno je da je muškarac umiješan u planiranje sabotaže, odnosno podmetanje požara na objektima saobraćajne infrastrukture, sa ciljem podrivanja ekonomske bezbjednosti i odbrambenih sposobnosti Ruske Federacije - istakli su iz FSB-a.

Prema preliminarnim podacima, muškarac je komunicirao sa nepoznatim licima u Ukrajini i pristao da za novac zapali relejne kutije.

On je planirao 10 takvih djela, a već ima prijave od ranije zbog krađe i pljačke i poznato je da koristi narkotike, javio je Tas.

FSB je dodao da su u stanu osumnjičenog pronađene dvije plastične flaše sa zapaljivom tečnošću i mapa jednog dijela pruge.