latinica  ћирилица
15/04/2024 |  14:14 | Autor: SRNA

Bjelica: Nijedna slobodna zemlja neće dozvoliti relativizaciju genocida

Član Glavnog odbora SDS-a Milovan Bjelica izjavio je da će poslanici SDS-a podržati izvještaj Međunarodne komisije o Srebrenici koji će se naći na zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske u četvrtak, 18. aprila, te ocijenio da nijedna slobodna zemlja u svijetu neće dozvoliti relativizaciju i obesmišljavanje genocida.
Milovan Bjelica - Foto: RTRS
Milovan BjelicaFoto: RTRS

- Onaj ko kaže da je u Srebrenici počinjen genocid, mora onda da pronađe odgovarajući naziv za Јasenovac, Donju Gradinu, Јadovno, Pag, Staro Sajmište, Banjicu, Dahau, Aušvic-Birkenau, Ravenzbirk, Bergen-Belsen - istakao je Bjelica u izjavi Srni.

On je podsjetio koliko je propagande uključeno u to da se sve ono što je dovelo do genocida u Drugom svjetskom ratu naziva fašizam, jer je on italijanski, a ne nacizam, koji je milion puta gori, jer je on ipak čedo Njemačke.

A Njemačka, dodao je, ne želi da je podsjećaju da je ono što što su radili širom Evrope i svijeta mnogo dublje ukorijenjeno od jedne partije i jednog firera.

- Tako je i danas. Pričaće i pisati o svačijem zlu osim sopstvenom. Osudiće sve zločine osim svojih - rekao je Bjelica.

On je ukazao da su zbog etničke, vjerske ili rasne pripadnosti u dvadesetom vijeku ubijeni milioni ljudi u Јermeniji, Kambodži, Ruandi, BiH, Sudanu.

- Ali, nemaju oni problem sa Јermenima, ni sa Hutima i Tutsima, to su po njima niže rase i od Srba koji su po njima poput bubašvaba i koje treba istrijebiti. I trijebili su u dva rata svjetska rata - rekao je aktuelni načelnik opštine Sokolac.

Njemačka je, podsjeća, u 20. vijeku četiri puta bombardovala Srbe.

- Zato na sve načine i preko svih svojih lobista, država koje kontrolišu i kojima upravljaju bilo ekonomski, bilo politički, bilo preko iseljenika, pokušavaju da relativizuju zlo koje su počinili, te time da unize i ponize sve žrtve svojih zlodjela, izjednačavjući svaki zločin sa svojim genocidima - konstatovao je Bjelica.

Ali, kaže on, to nije prošlo jer svijet nije ono što oni misle da je.

- Rusija i Kina i svaka slobodna zemlja neće dozvoliti relativizaciju i obesmišljavanje genocida. Uostalom, valjda svi znamo zašto Njemačka nije u Savjetu UN i zašto nema pravo veta - naveo je Bjelica.

Što se tiče poziva na miting 18. aprila u Banjaluci, SDS ostavlja svakom pojedincu da postupi u skladu sa svojim uvjerenjima i osjećanjima, rekao je Bjelica.

Na Trgu Krajine u Banjaluci u četvrtka, 18. aprila, u 18.00 časova biće održan veliki miting sa kojeg će jasno i glasno biti poručeno da Republiku Srpsku i srpski narod niko ne može i neće poniziti, ma gdje i kakve odluke donosili.

Predsjednik Dodik pozvao je da u četvrtak u Narodnoj skupštini Republike Srpske bude usvojen izvještaj Međunarodne komisije za Srebrenicu, a nakon toga i na prisustvo velikom mitingu srpskog naroda na Trgu Krajine u Banjaluci sa kojeg će biti poručeno da su Srbi posvećeni svojoj slobodi i odbrani svoje budućnosti.