latinica  ћирилица
15/04/2024 |  11:27 ⇒ 11:41 | Autor: SRNA

Košarac: Prevazići političke predrasude Sarajeva o "Otvorenom Balkanu"

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac je danas na regionalnoj konferenciji "Јedan region, jedno tržište" u Novom Sadu izrazio uvjerenje da će biti pravaziđene političke predrasude u Sarajevu i da će preovladati privredni razuma, koji će bošnjačke političare ubijediti u značaj politička dimenzije članstvo BiH u "Otvorenom Balkanu".
Staša Košarac - Foto: Ustupljena fotografija
Staša KošaracFoto: Ustupljena fotografija

Košarac je nakon sastanka sa ministrom unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislavom Momirovićem istakao da je politika predsjednika Aleksandra Vučića uticala na to da je danas Srbija, ne samo regionalni lider, nego i država u koju vrijedni ulagati, gdje inostrani partneri definitivno procjenjuju da je jedna vrsta bezbjednosnog izazova eliminisana i da postoje adekvatne politike Vlade Srbije u smislu promocije srpskog tržišta.

- Za nas je Srbija regionalni lider. Meni je žao što u BiH stanuju političke predrasude i nismo dio "Otvorenog Balkana". Žao mi je što su privrednici iz Federacije BiH, prije svega taoci politika koje dolaze iz Sarajeva - rekao je Košarac.

On je ukazao na problem što su privrednici zarobljeni stavovima bošnjačkih političkih lidera.

- Smatram da su privredni potencijali u Republici Srpskoj i Federaciji BiH veoma poznati ovom tržištu i da će preovladati ta vrsta privrednog razuma i da ćemo uspjeti da bošnjačke političare ubjedimo da je značajna politička dimenzija članstvo BiH u "Otvorenom Balkanu" - rekao je Košarac.

On je napomenuo da je jedno od političkih prava i interesa upravo ekonomija, regionalno tržište i saradnja.

- Upravo iz tog razloga sam danas došao ovdje da još jednom potvrdim naše opredjeljenje da zajedno sa Srbijom radimo na jedinstvenom tržištu i tako jačamo ekonomiju Srbije, Republike Srpske i BiH - dodao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Košarac učestvuje na regionalnoj konferenciji "Јedan region, jedno tržište" u Novom Sadu, na poziv ministra unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislava Momirovića.