latinica  ћирилица
15/04/2024 |  07:05 ⇒ 10:14 | Autor: RTRS

SB UN o napadu Irana na Izrael: Bliski istok na ivici velikog sukoba

Napad Irana na Izrael nije se dogodio u vakumu, već je nastao kao rezultat nereagovanja Savjeta bezbjednosti UN na izraelski napad na iranske diplomatske objekte, od kojih je posljednji bio u Damasku, izjavio je stalni ruski predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja, na hitnoj sjednici Sjaveta bezbjednosti, povodom napada Irana na Izrael.
Savjet bezbjednosti UN (foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE - ilustracija) -
Savjet bezbjednosti UN (foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE - ilustracija)

Izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Gilan Erdan rekao je da je Iran napadom na Izrael prekršio Povelju UN i međunarodno pravo, pozvavši Savjet bezbjednosti da uvede dodatne sankcije Teheranu.

Stalni predstavnik Irana u Ujedinjenim nacijama Amir Said Iravani istakao je da je uzvratni udar Irana na Izrael izveden isključivo u okviru neotuđivog prava na samoodbranu.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je da je Bliski istok na ivici velikog sukoba i da je došlo vrijeme za deeskalaciju i maksimalnu uzdržanost.

Sjednica Savjeta bezbjednosti održava se na zahtjev Izraela, nakon što je u noći između subote i nedelje Iran lansirao više stotina dronova i projektila ka Izraelu, u znak odmazde zbog izraelskog napada na iransku diplomatsku misiju u Damasku.