latinica  ћирилица
14/04/2024 |  19:29 | Autor: SRNA

Gajanin: Međunarodna zajednica da se pridržava pravnih akata

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da će akademska zajednica u Republici Srpskoj odgovoriti na sve izazove sa kojima se suočava Srpska i odgovoriti na adekvatan način.
Radoslav Gajanin - Foto: RTRS
Radoslav GajaninFoto: RTRS

On je istakao da će akademska zajednica u narednom periodu organizovati odgovarajuće manifestacije na kojima će pozvati sve međunarodne faktore da se pridržavaju odgovarajućih pravnih akata.

- Poruka akademske zajednice Srpske svim vladama, odnosno ambasadama, je da se pridržavaju odgovarajućih zakonskih i podzakonskih akata koji regulišu BiH, odnosno status entiteta. Želimo i da poručimo međunarodnoj zajednici da se u sprovođenju mira pridržavaju donesenih akata koje donosi Savjet bezbjednosti UN, prije svega u vezano imenovanja visokog predstavnika - rekao je Gajanin u Banjaluci.

Gajanin je napomenuo da, ako smatraju da je potrebno da postoji visoki predstavnik, onda on treba da bude imenovan u skladu sa principima prema kojima su imenovani svi prethodni visoki predstavnici.

- Takođe, potrebno je i da taj visoki predstavnik primjenjuje ona ovlaštenja koja ima i da ne izlazi izvan toga - ukazao je Gajanin.