latinica  ћирилица
14/04/2024 |  17:27 ⇒ 20:07 | Autor: SRNA

Poziv građanima da se odazovu mitingu "Srpska te zove"

Pokret "Odbrana Srpske" daje punu podršku demokratski izabranim institucijama i od naroda izabranim predstavnicima, te poziva srpski narod na veliki narodni miting "Srpska te zove", koji će u Banjaluci biti održan u četvrtak, 18. aprila, poručio je predsjednik Pokreta Darko Matijašević.
Banjaluka - Foto: RTRS
BanjalukaFoto: RTRS

- Više nego ikada je potrebno jedinstvo i čelična volja srpskog naroda. Udruženi pritisci na Srpsku i maticu nam Srbiju su snažni i trenutni. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i cjelokupno rukovodstvo Srpske imaju ogromnu podršku naroda. Narod želi očuvanje mira, stabilnosti i očuvanje Srpske u okvirima Ustava - rekao je Matijašević na narodnoj tribini "Ugrožena Srpska - odlučan odgovor" u Donjoj Piskavici kod Banjaluke.

Predstavnik akademske zajednice Duško Solumun podsjetio je da njegova generacija koja je bila u stasavanju za vrijeme stvaranja Republike Srpske zna šta mora biti sačuvano, a to su mir, sloboda i pravo na život i razvoj u slobodnoj i prosperitetnoj Srpskoj.

- Pripadam populaciji koja je morala da napusti svoja ognjišta u poslijeratnom Sarajevu. Sarajevo su naši borci odbranili i sačuvali. Veliku smo cijenu i žrtvu podnijeli. Svoje domove i porodice smo ponovo podigli širom Republike Srpske. Sada moramo u ovim složenim uslovima dati odlučan odgovor. Imamo intelekta, mudrosti, ali i naše rukovodstvo koje u ovim teškim uslovima radi snažno i nepokolebljivo u interesu nacije - istakao je Solomun.

Predsjednik Boračke organizacije Mjesne zajednice Donja Piskavica Predrag Šibarević istakao je da su borci i narod iznijeli istorijski podvig stvaranja i odbrane Republike Srpske, koja je stvorena u miru, a odbranjena u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Stoga, jasno je da u ovim novim izazovima moramo jedinstveno djelovati. Ujedinjeni i okupljeni oko institucija Republike Srpske. To je naša obaveza prema žrtvama koje smo položili kroz vijekove i u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata - rekao je Šibarević.

Skupu su prisustvovali brojni intelektualci, profesori, borci veterani, predstavnici porodica poginulih boraca, ratni komandanti, potomci boraca, predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković, kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke Nikola Šobot i veliki broj mješatana Donje Piskavice.

Neposredno pred početak tribine, koju je organizovao Pokret odbrana Srpske, položeni su vijenci na spomenik poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i poginulim borcima NOR-a.

Uživo su intonirane himne Srpske i Srbije uz izvođenje Јelene Škorić iz Kulturno-umjetničkog društva "Piskavica".

Na Trgu Krajine u Banjaluci u četvrtka, 18. aprila, u 18.00 časova biće održan veliki miting sa kojeg će jasno i glasno biti poručeno da Republiku Srpsku i srpski narod niko ne može i neće poniziti, ma gdje i kakve odluke donosili.