latinica  ћирилица
14/04/2024 |  14:49 ⇒ 18:51 | Autor: RTRS

Patrijarh Porfirije: Post i molitva za smirenje i čišćenje korozije sa duše

Post i molitva treba da služe sticanju smirenja, da se očisti korozija sa vlastite duše, za šta je potrebna vjera, poručio je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, koji je danas, u Sredoposnu nedjelju Časnog posta, služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetog apostola i jevanđeliste Luke u beogradskom naselju Krnjača.
Patrijarh Porfirije (Foto: spc.rs) -
Patrijarh Porfirije (Foto: spc.rs)

- I evo, zato Gospod, rekavši svim apostolima i nama da su post i molitva potrebni, ali da post i molitva ne treba da služe izgrađivanju gordosti nego sticanju smirenja, veli "Potrebna vam je i vjera - istakao je patrijarh Porfirije u besjedi.

On je naglasio da kroz post i molitvu pokazujemo i projavljujemo da hoćemo da budemo onakvi kakvi treba da budemo, onakvi kakve nas je Bog zamislio i za šta nas je stvorio.

- To je prostor projave blagodati Božje, prostor prisustva Božijeg. To znači da hoćemo da budemo časna trpeza i oltar na kome je prisutan sam Hristos, na kome je prisutan sam Gospod - rekao je patrijarh.

Njegovoj svetosti sasluživali su protojerej Rade Simić, jerej Aleksandar Rajak, protođakoni Dragan Radić i Radomir Vrućinić i đakon Siniša Glišić, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

U toku liturgije, patrijarh Porfirije je odlikovao protojereja Rada Simića, starješinu crkve Svetog apostola Luke, pravom nošenja naprsnog krsta čime je udostojen zvanja protojereja-stavrofora.