latinica  ћирилица
14/04/2024 |  03:18 ⇒ 08:31 | Autor: RTRS

Iran proglasio kraj akcije; Odluka o ratu ili miru u rukama Netanjahua

Iran je lansirao više stotina dronova i desetine krstarećih i balističkih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku. Iran tvrdi da je akcija okončana. Izvjestan broj projektila probio izraelsku odbranu, tenzije na Bliskom istoku ključaju. Bijela kuća traži uzdržanost od Јerusalima. Bliski istok na ivici velikog sukoba. Sudbina regiona u rukama Benjamina Netanjahua.
Napad na Izrael (Foto:  EPA-EFE/ATEF SAFADI) -
Napad na Izrael (Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI)

Portparol izraelske vojske, Danijel Hagari rekao je da je izvjestan broj iranskih projektila uspio da prodre kroz odbranu, kao i da je pogođena jedna vojna baza.

U iranskim napadima ranjena je jedna osoba, rekao je portparol izraelske vojske, navodeći da je protivvazdušna odbrana oborila najveći dio od više od 200 iranskih projektila.

U međuvremenu, kako mediji pišu izraelska vojska spustila je nivo uzbune za stanovništvo, navodeći da više nema potrebe da se nalaze blizu ili u skloništima.

Izraelski izvori, takođe, navode da avijacija i dalje presreće iranske dronove van teritorije Izraela, ali da je direktna opasnost po stanovništvo prošla.

Iran ne želi eskalaciju sukoba

Iran ne želi eskalaciju sukoba u regionu, navodi se u pismu koje je iranski ambasador pri UN, Amir Sajed Iravadi uputio generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i malteškoj ambasadorki Vanesi Frejžer.

Iravadi je naveo i da je Teheran razočaran zbog činjenice što Savjet bezbjednosti nije adekvatno reagovao na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila i ostao nem na kršenje međunarodnog prava.

- Islamska Republika Iran je izvela seriju naoada na izraelske vojne ciljeve… Ne želimo eskalaciju sukoba - navodi se u pismu.

Bijela kući traži uzdržanost od Netanjahua

Sjedinjene Američke Države zatražile su od izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da pokaže uzdržanost poslije serije iranskih udara na Izrael, navode izraelski i američki mediji.

Takvu poruku, navodno, Netanjahu je dobio direktno od predsjednika SAD, DŽozefa Bajdena.

Savjet bezbjednosti poslije podne o iranskom napadu

Izrael je zatražio hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti zbog iranskog napada, navodeći da se akcija Teherana kosi sa međunarodnim pravom i Poveljom UN.

U zahtjevu upućenom ambasadi Malte, koja predsjedava Savjetom bezbjednosti, navodi se i da Iran predstavlja dramatičnu prijetnju po svjetski mir i bezbjednost.

Odmah zatim, Malta je potvrdila de će se ambasadori najmoćnijeg tijela svjetske organizacije sastati u nedjelju poslije podne.

Gutereš: Svijet ne može da podnese još jedan rat

Generalni sekretar UN, Antonio Guteres oštro je osudio eskalaciju sukoba koju je izazvalo snažan napad Irana na Izrael, navodeći da ”region i svijet ne mogu podnijeti još jedan rat”.