latinica  ћирилица
13/04/2024 |  22:02 ⇒ 14/04/2024 | 03:41 | Autor: Agencije

Iran lansirao dronove kamikaze ka Izraelu

Iran je lansirao desetine dronova kamikaza ka Izraelu, javljaju mediji.
Vazdušni napad (Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER, ilustracija) -
Vazdušni napad (Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER, ilustracija)

Portparol Odbrambenih snaga Izraela Danijel Hagari potvrdio je da se desetine dronova lansiranih iz Irana kreću ka izraelskoj teritoriji.

On je rekao da Ratno vazduhoplovstvo Izraela prati dronove, uz napomenu da će iranskim bespilotnim letjelicama biti potrebno nekoliko časova da dođu do izraelske teritorije.

Hagari je upozorio na moguće smetnje u dži-pi-esu, pošto izraelska vojska radi na presretanju dronova.

Hagari je prethodno saopštio da su izraelski sistemi odbrane i napada u stanju pune borbene gotovosti, kao i da je već podignuto na desetine borbenih aviona.

On je takođe najavio i nova ograničenja za okupljanja civila, usljed mogućnosti napada Irana na Izrael. Smjernice Komande unutrašnjeg fronta zabranjuju obrazovne aktivnosti širom zemlje i ograničavaju okupljanja na 1.000 ljudi, dok u nekim oblastima, poput granica sa Gazom i Libanom, već postoje stroža ograničenja okupljanja.

Iako je većina obrazovnih institucija trenutno zatvorena zbog praznika Pasha, Hagari kaže da se ograničenja odnose i na školska putovanja i kampove i važiće do ponedjeljka u 23 časa, prenosi Tajms of Izrael.

Mediji prenose i da je Iran zatvorio vazdušni prostor iznad Teherana.

Јordan privremeno zatvara svoj vazdušni prostor za sve avione koji dolaze, odlaze i tranzitiraju.