latinica  ћирилица
13/04/2024 |  19:30 ⇒ 20:51 | Autor: RTRS

Rezolucija o Srebrenici još jedan udar na Srpsku i srpski narod (VIDEO)

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić očekuje da će Parlament Srpske na sjednici u četvrtak, 18. aprila, usvojiti izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, koju je formirala Vlada Srpske.
UN (Foto: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ/POOL, ilustracija) -
UN (Foto: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ/POOL, ilustracija)

Stevandić kaže da je ovaj izvještaj sa međunarodnim ekspertima najkvalifikovaniji pravni akt.

Za profesora ustavnog prava Sinišu Karana sporna "rezolucija o Srebrenici" ne predstavlja ništa drugo nego još jedan direktni udar svjetskih moćnika i bošnjačkog establišmenta na Republiku Srpsku i srpski narod.

Nakon što Parlament Srpske usvoji izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji koji je ranije usvojila Vlada, ovaj dokument biće poslat na sve evropske i svjetske adrese. Ovaj izvještaj izazvao je razne polemike, ali je važno da niko nije osporio njegov meritum - metodologiju, brojeve i dokaze.

Stevandić kaže da je razgovarao sa predsjednicama svih političkih partija iz Republike Srpske i očekuje da će postići zavidan nivo sloge u vezi sa usvajanjem ovog izvještaja.

Govoreći o najavama usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, istakao je da bar 50 odsto zemalja ne želi da učestvuje u tome jer znaju da je, kako kaže, neka "mućka".

- Mi već sada znamo da preko 40 zemalja ne prihvata kliše Zapada u prekrajanju istorije. Kada znate da je jedna velika Rusija nedavno imala samo sedam glasova, onda morate da znate da je ovo već pobjeda srpskog naroda - kaže Stevandić.

Karan kaže da bi usvajanje "rezolucije o Srebrenici" moglo dovesti u pitanje djelovanje i opstanak BiH.

- Nacrt ove rezolucije je napad na samostalnost institucija BiH, na način donošenja odluka u zajedničkim institucijama. Ovo je samo put ka stvaranju unitarne države što se može prevesti kao majorizacija u smislu pretvaranja BiH u vlasništvo samo jednog naroda i žigosanje Republike Srpske kao genocidne tvorevine i srpskog naroda kao genocidnog - ističe Karan.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da će 17. aprila u UN grupa takozvanih prijatelja Srebrenice predstaviti prijedlog rezolucije i istakao da se, prema Povelji UN, dvotrećinskom većinom glasa o važnim pitanjima.

On kaže da bi usvajanjem ove rezolucije bila otvorena Pandorina kutija. Kaže da je Srbija za to da budu osuđeni svi zločini i da bi cilj trebalo da bude međusobno pomirenje, poštovanje, a ne da se sada izazivaju podjele, ukazujući da su se zato takve rezolucije uvek usvajale konsenzusom.

Srbija je prepoznala ovu rezoluciju kao svoj vitalni nacionalni interes i smatra da može biti od velike pomoći Srpskoj. Novinarka Ljiljana Smajlović kaže da bi uzdržanost velikog broja zemalja u glasanju bila pobjeda Srpske i Srbije.

- Ovom rezolucijom velike sile peru svoju savjest. Licemjerno je da danas pričamo o Srebenici, dok u Gazi ginu civili, djeca, gotovo svakoga časa. Međutim, od tih istih možete čuti da Izreal ima pravo na odbranu - kaže Smajlovićeva.

Bivši diplomata Branko Brankoviž kaže da ova rezolucije nije obavezujuća, ali da ima određeni politički značaj.

- Veliki broj zapadnih autora jasno jer rekao da je u Srerenici bilo svakojakih stvari i sa jedne i druge strane, ali da to neme veze sa genocidom - naglašava Branković.

Izvjesno je i da se nastavlja politika dvostrukih aršina Zapada prema srpskom narodu što potvrđuje i činjenica da je ova tema, izvučena iz Savjeta bezbjednosti i prebačena na Generalnu skupštinu, što je protivno Povelji UN, na šta je Srbija već ukazala.