latinica  ћирилица
13/04/2024 |  19:08 ⇒ 21:55 | Autor: Agencije

Đoković zaustavljen u polufinalu!

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković nije uspio da se plasira u finale Mastersa u Monte Karlu.
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER) -
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER)

Novak Đoković izgubio je u polufinalu Monte Karla od Kaspera Ruda rezultatom sa 2:1 (6:4, 1:6, 6:4).

Najbolji svjetski teniser nije uspio da se plasira u finale Monte Karla pošto je prvi put izgubio od Norvežanina u dosadašnjih pet međusobnih susreta. 

Velika borba viđena je u ovom polufinalu koje je trajalo dva i po sata. U dva navrata se Đoković dizao iz pepela, vraćao u meč, ali na kraju nije uspio da preokrene rezultat u svoju korist, te i dalje ostaje bez trofeja u 2024. godini.

Odmah na startu meča vidjelo se da Đoković nije u svom ritmu. Imao je problema u prvom setu najviše sa greškama iz forhenda, imao ih je čak 13, što je Rud i te kako kažnjavao - kako dobrim servisima, tako i sigurnim udrarcima sa osnovne linije. Već u prvom gemu je uzeo brejk i tu je krenuo Novakov potop.

Nikako Srbin nije uspijevao da se izdigne, sve do duplog brejka i 1:4 za Norvežanina. Vratio se prvi reket svijeta na samo gem zaostatka, pošto je počeo da mu pomaže i rival konačno počevši da čini greške u servisima. Ali to nije bilo dovoljno, te je Rud prvi put ikada protiv Đokovića osvojio set.

A onda je uslijedilo dizanje iz pepela. Srbin je u drugom setu igrao potpuno novi tenis. Drop šotovi Đokovića bili su glavni krivci što se ritam igre u potpunosti promijenio. Јedina stvar koja je i dalje mučila najboljeg tenisera svijeta bio je izuzetno loš prvi servis. Srećom, Norvežanin je u potpunosti pao, te to nije koristio.

Napravio je Đoković brejk odmah na startu, poslije prvog osvojenog gema na svoj servis, a onda je sve krenulo po njegovom. Ubjedljiva prednost od 3:0 nije mogla tek tako da se istopi. U potpunosti je Srbin dominirao terenom, tek na momente je djelovalo da Rud počinje da čita njegove drop šotove, ali su njegove tri duple greške u šestom gemu Novaka dovele na ogromnih 5:1, iako je tada samo jednom udario lopticu.

Koliko god Srbina nije išlo na prvom servisu, imao je čak 82 odsto uspješnosti iz drugog i to ga je definitivno i dovelo do izjednačenja – 6:1.

I taman kada je izgledalo da u treći set ulazi rasterećen i u potpunosti u svom ritmu, Rud je krenuo da igra svoj prepoznatljivi tenis – odličan u defanzivi, dok je u napadu počeo tačno da čita momenat kada može ga ugrozi Novaka.

Počeo je da niže poene, situacija se okrenula i on je bio taj koji je u džepu imao velikih 3:0.

Ipak, ni tu nije djelovalo da će Đoković doživjeti poraz. Ponovo se izdigao iz pepela, od 4:1 došao do 4:4. Serija od 13 od 14 poena zaredom, bekhend paralela i njegov urlik oduševljenja svima je dao nadu da je tu, da može da preokrene još jedan meč u svojoj karijeri.

A onda je uslijedila katastrofa sa smečevima. Dva je u jednom poenu promašio Srbin, nivo Kasperove igre se podigao, koristio je i kažnjavao takve olake greške prvog reketa svijeta.

Kraj je "svirala" dupla servis greška Đokovića, koji u ovoj godini i dalje nije uspio da izbori prvi trofej.

Rud će za trofej igrati sa Stefanosom Cicipasom, koji je eliminisao Јanika Sinera rezultatom 2.1 (6:4, 3:6, 6:4).