latinica  ћирилица
13/04/2024 |  17:07 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Kovačević u Tirani: Nelegalni stranac otvara Pandorinu kutiju u BiH

Nelegalni stranac nametanjem zakona i rušenjem suvereniteta BiH otvara Pandorinu kutiju u BiH, rekao je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i član Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a Radovan Kovačević na Međuparlamentarnom forumu delegacija parlamenata zemalja Јugoistočne Evrope u PSOEBS-a u Tirani.
Radovan Kovačević - Foto: Ustupljena fotografija
Radovan KovačevićFoto: Ustupljena fotografija

Kovačević se obratio u okviru diskusije o izazovima unutar regiona Јugoistočne Evrope.

Na opasku jednog od poslanika iz Albanije da postupci predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika mogu otvoriti Pandorinu kutiju, Kovačević je odgovorio da su Dodikovi postupci otvorili jedino pregovore BiH sa EU, a da Pandorinu kutiju u BiH otvara, kako je rekao, jedino nelegalni stranac nametanjem zakona i rušenjem suvereniteta BiH.

Kovačević je u obraćanju naglasio značaj saradnje u Јugoistočnoj Evropi. Istakao je napredak BiH u proteklom periodu, podsjetio na ubrzano formiranje vlasti nakon izbora, dobijanje kandidatskog statusa na putu ka EU i otvaranje pregovora, a sve uz zamah te iste vlasti nakon posljednjih izbora.

On je podsjetio na zajednički doprinos stranaka u vlasti, tri konstitutivna naroda i ostalih na putu ka EU.

Kovačević je naglasak stavio na sva pitanja od zajedničkog interesa regiona, kao i na interese zemalja u ekonomskom, turističkom i svakom drugom pogledu.

Na Forumu, koji su zajedno organizovali PSOEBS-a i Parlament Albanije, raspravljano je o više tema od značaja za prostor Јugoistočne Evrope, o temama prisustva i rada OEBS-a u Albaniji, kao i trenutnog statusa i izazova Albanije i drugih zemalja regiona na putu ka Evropskoj uniji.

Prvi dan Foruma priveden je kraju kroz raspravu o uticaju migracija kroz krizne zone na zemlje regiona, problem iseljavanja i parlamentarnu podršku programima koji nude rješenja za ovaj problem.

Tokom drugog dana Foruma predviđeno je i formiranje parlamentarnih radnih grupa koje će na odvojenim sesijama diskutovati o izgradnji povjerenja u regionu, energetskoj bezbjednosti i zaštiti okoline.

Biće razmijenjena iskustva i primjeri dobre prakse u vezi sa solidarnošću zemalja regiona u suočavanju sa prirodnim katastrofama.