latinica  ћирилица
13/04/2024 |  15:47 ⇒ 18:07 | Autor: SRNA

Dačić: Usvajanje rezolucije o Srebrenici otvorilo bi Pandorinu kutiju

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi eventualnim usvajanjem rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama bila otvorena Pandorina kutija.
Ivica Dačić (Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/) -
Ivica Dačić (Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/)

Dačić je rekao da će 17. aprila u UN grupa takozvanih prijatelja Srebrenice predstaviti prijedlog rezolucije i istakao da se, prema Povelji UN, dvotrećinskom većinom glasa o važnim pitanjima.

- Ideja je bila da se ta tema izvuče iz Savjeta bezbjednosti i da se dovede na Generalnu skupštinu, što je, inače, protivno Povelji UN i mi smo na to ukazali - rekao je Dačić za Tanjug.

On je naveo da je Srbija za to da budu osuđeni svi zločini i da bi cilj trebalo da bude međusobno pomirenje, poštovanje, a ne da se sada izazivaju podjele, ukazujući da su se zato takve rezolucije uvek usvajale konsenzusom.

Dačić je rekao da će na predstojećem zajedničkom saboru Srbije i Republike Srpske biti donijete određene odluke koje će biti u cilju zaštite nacionalnih i državnih interesa.

- Situacija u BiH je takva da njena politika zavisi od toga ko joj je ambasador u nekoj zemlji i to je tragično. Umjesto da se u okviru organa na nivou BiH, prije svega Predsjedništva, razgovara o svim tim pitanjima, stalno postoji neko zaoštravanje, stalno neki napadi na Srbiju i predsjednika Aleksandra Vučića i ispadne da smo mi neki faktor koji želi da uništi BiH. Srbija je apsolutno opredjeljenja za poštovanje Dejtonskog sporazuma - naglasio je Dačić.