latinica  ћирилица
13/04/2024 |  12:47 | Autor: SRNA

Deđanski: Srbija i Republika Srpska moraju da nastupaju zajednički

Politički analitičar Stevica Deđanski izjavio je da Srbija i Republika Srpska moraju da nastupaju i djeluju zajednički zbog srpskog naroda u cjelini, i suprotstavljaju se pokušajima lažiranja istorije i pritiscima.
Stevica Deđanski - Foto: RTRS
Stevica DeđanskiFoto: RTRS

Deđanski smatra da Srpska i Srbija moraju da se zajednički obraćaju međunarodnoj javnosti, ne zato što je neko toliko naivan da misli da će uspjeti da promijeni mišljenje onih zapadnih zemalja koje Srbe žele da žigošu kao genocidne, već zato što je važno da ostali slobodarski svijet vidi da se Srbi bore protiv toga.

On je istakao da je to važno i zbog globalnih geopolitičkih promjena za koje se očekuje da će nastupiti kroz tri do pet godina.

- To je i ulaganje za budućnost - kad bude promena svetske geopolitičke scene, a ona će doći za tri do pet godina, vrlo će biti važno da li smo se borili za naše interese ili nismo - naglasio je Deđanski.

On je ukazao da tumačenja kako se neće uspjeti da se odbrane srpski stavovi u ovom momentu u Savjetu Evrope ili u UN nemaju važnosti pred međunarodnom javnošću i međunarodnim sudom istorije.

- Bitno je da se mi suprotstavljamo maksimalno i jedinstveno jer će to imati težinu u novim geopolitičkim okolnostima koje dolaze i to toliko brzo da to ne vidi samo neko ko je slep ili ko je plaćen od tih prozapadnih, NATO zemalja. Svi ostali vide - uvjeren je Deđanski.

Prema njegovim riječima, Srbi u Srbiji i Srpskoj moraju biti jedinstveni jer su dio istog naroda sa dvije strane Drine.

- To što smo dve države ništa ne menja – problemi su nam isti, neprijatelji su nam isti, u krajnjem slučaju i prijatelji su nam isti. I mi moramo da nastupamo zajednički zbog srpskog naroda u celini - rekao je Deđanski.

Ne može, napomenu je Deđanski, da bude dobro Srbiji ako Republika Srpska strada, i sigurno neće biti dobro Republici Srpskoj ako Srbija strada.

On je naglasio da tu nema smišljene koordinacije, već je to jednostavno tako bilo istorijski tako će i ostati, te da drugačije mogu da rade samo oni koji ne misle dobro srpskom narodu.

- Tako da mi moramo zajednički da nastupamo, a argumenti važe za ceo srpski narod u celini i za srpske države s jedne i druge strane Drine. Ne treba tu biti mnogo pametan da se oko toga složimo ili dogovorimo - rekao je Deđanski.

Kada je u pitanju pozicija srpskog naroda, Deđanski je uvjeren da je mnogo jača nego ranije.

- Na svu sreću, u ovim smutnim vremenima kada imamo velike pritiske, veće nego ikada, imamo rukovodstva, govorim o predsjednicima Srbije i Srpske Aleksandru Vučiću i Miloradu Dodiku, koji to jako dobro razumeju i zbog toga mislim da nam je pozicija u svakom slučaju mnogo jača - zaključio je Deđanski.