latinica  ћирилица
12/04/2024 |  12:12 | Autor: SRNA

Banjac: Važno srpsko jedinstvo, rezolucija bi destabilizovala region

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac istakao je važnost iskazanog jedinstva rukovodstva Republike Srpske i Srbije u Beogradu u vrijeme kada se priprema rezolucija o Srebrenici u UN koja ima za cilj ugrožavanje Srpske i destabilizaciju regiona.
Darko Banjac - Foto: RTRS
Darko BanjacFoto: RTRS

On je napomenuo da je zanimljivo da tu rezoluciju gura Njemačka, koja je u toku Drugog svjetskog rata za jednog njemačkog vojnika ubijala 100 Srba.

- Zemlja koja je uzrokovala ogromna stradanja, pogotovo srpskog naroda, sada gura jednu takvu rezoluciju - dodao je Banjac.

Banjac ističe da oni koji u stvari treba da promovišu mir i da se za njega bore, sada idu u pravcu destabilizacije jednog regiona.

- Mi po svaku cijenu moramo sačuvati mir - poručio je Banjac i dodao da pozdravlja jučerašnji sastanak u Beogradu i veliku odgovornost koja je pokazana od rukovodstva Srbije i Republike Srpske.

On je izrazio nadu da će Srbija dipomatskim putem i svojim sredstvima spriječiti donošenje rezolucije u UN, napominjući da je Srbija sada snažna zemlja.

- Ukoliko bi se desilo da se ta rezolucija donese, onda smo mi ovdje prinuđeni na neke korake koji neće biti populistički, nego će biti realni za očuvanje našeg naroda na ovim prostorima, a prije svega za očuvanje Republike Srpske - rekao je Banjac.

Banjac je pozdravio održavanje Vaskršnjeg sabora u kojem će učestvovati predstavnici iz Republike Srpske i Srbije, kao i drugi lideri Srba iz regiona.

- Tražimo poštovanje Ustava, zakona i procedura. O tome su juče govorili i predsjednik Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - istakao je Banjac.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sinoć je, zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i predsjednikom Narodne skupštine Nenadom Stevandićem, razgovarao u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Skupštine Srbije Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem o najavljenoj rezoluciji o Srebrenici.

Nakon ruskog veta u Savjetu bezbjednosti UN britanskoj rezoluciji o Srebrenici 2015. godine, nova rezolucija o Srebrenici bi mogla biti predstavljena na sjednici Generalne skupštine UN ovog mjeseca.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.

Vodeći izraelski istoričar i stručnjak za pitanja Holokausta Gideon Grajf ranije je pojasnio značenje pojma "genocid", navodeći da se odnosi "na namjeru jedne grupe da potpuno uništi drugi narod", a Komisija od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici niti na bilo kom drugom mjestu.