latinica  ћирилица
11/04/2024 |  18:40 ⇒ 20:07 | Autor: SRNA

Kovačević: Sastanak rukovodstava Srbije i Srpske na osnovu Dejtonskog sporazuma i Ustava

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da se sastanci najvišeg rukovodstva Srbije i Republike Srpske održavaju na osnovu Dejtonskog sporazuma, ustava BiH i Republike Srpske, koji su definisali i dali pravo Srpskoj i Srbiji na specijalne i parlalelne veze.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

Kovačević je rekao da su to redovni sastanci na kojima se nikada ne govori ništa protiv bilo koga drugog u BiH, već uvijek o tome da Srbija i Republika Srpska poštuju integritet BiH, te insistiraju da se na osnovu Dejtonskog sporazuma poštuje integritet Srpske.

- Mislim da niko ne bi trebalo da ima sa tim bilo kakav problem - rekao je Kovačević za N1 i dodao da se trenutno radi na pripremi velikog Vaskršnjeg sabora, te razgovara o ekonomskoj, privrednoj, kulturnoj i saradnji u oblasti energetike, na čemu će Srbija i Republika Srpska nastaviti da rade u narednom periodu.

On je naveo da Republika Srpska, kada ima ove razgovore sa Srbijom, u svakoj mogućoj prilici poziva i druge u BiH, predstavnike drugih konstitutivnih naroda, drugog entiteta, da se uključe, da se nađu zajednički projekti kako bi zajedno ravijali energetiku i ekonomiju i Srpske i Federacije BiH i Srbije.

- Mislimo da je to najbolji način na koji treba da se razvija regionalna saradnja - naglasio je Kovačević.

On je istakao da BiH nema stav i ne podržava rezoluciju o Srebrenici koja bi trebalo da se nađe pred Generalnom skupštinom UN i šef Misije BiH pri UN ne bi smio da glasa za nju.

Kovačević je ukazao da je ključno to što srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović lobira za njeno neusvajanje, te da do takve situacije nije smjelo doći.

- Predsjedništvo BiH odluke iz oblasti spoljne politike mora da donosi konsezusom. Ukoliko tog konsenzusa nema, onda bi Cvijanovićeva trebala da ima pravo da pokrene pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa Republike Srpske i da konačnu odluku o tome donosi Narodna skupština Republike Srpske - rekao je Kovačević.

On je naveo da oni koji su učestvovali u tome da se ovakva rezolucija, bez odluke organa institucija BiH, nađe kao tema na Generalnoj skupštini UN otvoreno krše Ustav i zakone i BiH definitivno ne žele ništa doboro.

- Oni koji poštuju BiH, narode i građane su oni koji poštuju Ustav, ustavni poredak i način kojim je Ustav definisaio da se u BiH donose odluke. Ako je neko zaista želio da u ime BiH stavi na dnevni red nešto ovako trebao je to da stavi pred Predsjedništvo BiH koje je jedni organ koji je Ustavom određen da kreira spoljnu politiku - rekao je Kovačević.

On je ukazao da je o tome trebalo da se odlučuje na Predsjedništvu BiH i tek kada bi ovaj ogran donio odluku svi u BiH bi bili dužni da je poštuju.

- Ovako je to nešto što degradira, unižava BiH, gazi Ustav, ustavni poredak, zakone BiH i nešto što ne zasulužuje bilo čije poštovanje - rekao je Kovačević.

On je istakao da govori na legalistički način o rezoluciji, ističući da predstavnici Republike Srpske nikada nisu imali problem da poštuju ustavnu BiH kakvu je definisao Dejtonski mirovni sporazum koja je jedino moguća i održiva.

- Oni koji gaze Ustav i Dejtonski sporazum gaze BiH i rade na tome da BiH ne bude i to treba svima da bude apsolutno jasno - rekao je Kovačević, navodeći da nema nikakvu potrebu da komentariše tekst rezolucije o kojoj organi BiH nisu donijeli nikakvu odluku.

On je istakao da ne postoji nikakva dobra želja za suživot u BiH onih koji idu sa takvom rezolucijom kojom se ne pokazuje nikakvo poštovanje prema narodima sa kojima, kako tvrde, žele da žive.

- Za ovakvu rezoluciju na postoji podrška u BiH i eventualno postoji podrška samo jednog od tri konstitutivna naroda u BiH i samo jednog dijela jednog entiteta i to treba da bude jasno - rekao je Kovačević.

On je pojasnio da ovu rezoluciju podržava bošnjački član Predsjedništva BiH, ministar inostranih poslova u Savjetu ministara koji je iz bošnjačke političke stranke, te ambasador BiH pri UN koji je iz reda bošnjačkog naroda.

- To su ljudi koji su poslali poruku da ih apsolutno ne zanima mišljenje drugih sa kojima žive u BiH i sa kojima tvrde da žele da žive. Pokazali su da ih samo zanima stav bošnjačkog naroda i evidentno na osnovu toga da oni BiH smatraju samo državom Bošnjaka -  rekao je Kovačević, dodajući da to nije pravi način i da na to predstavnici iz Republike Srpske jasno skreću pažnju.

On je naveo da nema nikoga u Republici Srpskoj ko negira zločin u Srebrenici, te naglasio da je predsjednik Srpske Milorad Dodik bio u Memorijalnom centru u Potočarima i poklonio se žrtvama najiskrenije moguće.

- Mislim da bi baš kod ovako osjetljivih pitanje trebalo da poštujemo Ustav u ovoj zemlji i procedure koje je Ustav propisao. Nekorektno je očekivati da neko treba da žmiri i ćuti na kršenje Ustava i zakona BiH, rušenje ustavnog poretka, kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma - rekao je Kovačević.