latinica  ћирилица
11/04/2024 |  15:17 ⇒ 15:18 | Autor: SRNA

"Dodik u Francuskoj prenio važne poruke o položaju Srpske"

Posjeta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Francuskoj izuzetno je značajna, jer su prenesene poruke u vezi sa položajem Srpske, ali i BiH, uz insistiranje na tome da BiH funkcioniše isključivo onako kako je to predviđeno Dejtonskim sporazumom, rekao je Bojan Šolaja iz Centra za međunarodne i bezbjednosne studije Banjaluka.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Šolaja je naglasio značaj sastanka Dodika sa francuskim parlamentarcima, na kojem su izneseni konkretni stavovi Republike Srpske u vezi sa evropskim putem BiH i okolnostima u BiH, uz naglašavanje ustavnog položaja Srpske.

- U neformalnom razgovoru, predsjednik francuskog parlamenta je podržala evropski put BiH, što je bitno, jer je Republika Srpska dio BiH koji je napravio veliki iskorak kada su u pitanju evropske integracije - rekao je Šolaja.

On je dodao da je predsjednik francuskog parlamenta, podržavajući BiH podržala i Republiku Srpsku, kao njen dio koji aktivno učestvuje u svim reformskim procesima u vezi sa pristupanjem EU.

Značaj posjete, smatra Šolaja, ogleda se i u činjenici da se ona dešava u vrijeme određenih usložnjenih političkih okolnosti za BiH, Republiku Srpsku, ali i globalno, jer je svijet u velikoj političkoj krizi, počevši od dešavanja u Ukrajini i Pojasu Gaze, do ukupnih odnosa Zapada prema Istoku.

- Ono što je za Republiku Srpsku uvijek važno je da ima dobre bilateralne odnose sa svim zemljama, u ovom slučaju sa Francuskom koja je jedna od najvećih zemalja u Evropi, druga najveća po ekonomskoj snazi u EU, ali i najveća vojna sila u Evropi - rekao je Šolaja.

Važno je, dodao je Šolaja, da se glas Republike Srpske čuje dalje od regije u kojoj se najčešće govori o okolnostima u BiH i to u trenutku kada su vidljivi načini vođenja politike mimo onoga što je Ustav BiH predvidio.

- Primjer za to je predložena rezolucija o Srebrenici, gdje pojedinci vode kampanje bez unutrašnjeg dogovora u BiH - istakao je Šolaja.

Bitno je, napomenuo je on, da predsjednik Srpske razgovara sa predstavnicima drugih zemalja koji nemaju priliku da čuju da u BiH Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara kontinuirano šalje političke poruke koje niti su usaglašene u BiH, niti ih podržavaju predstavnici konstitutivnih naroda.

- Zato je ova posjeta Francuskoj dobra prilika da prenesemo utiske o stvarnom stanju u BiH - rekao je Šolaja.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik završio je višednevnu posjetu Parizu tokom koje je, između ostalog, razgovarao sa francuskim senatorima, predsjednikom Narodne skupštine Francuske Јael Bron-Pive, te pukovnikom Žakom Ogarom.