latinica  ћирилица
11/04/2024 |  14:35 ⇒ 17:36 | Autor: RTRS

Očuvanje srpskog identiteta garant opstanka (VIDEO)

Očuvanje i jačanje pisma, tradicije, istorije i identiteta tema je dvodnevnog naučnog skupa "Srpski duhovni identitet", koji se održava u Akademiji nauke i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci.
Naučni skup u Banjaluci - Foto: RTRS
Naučni skup u BanjaluciFoto: RTRS

Skup je organizovan u saradnji sa Srpskom akademijom nauke i umjetosti iz Beograda.

Očuvanje srpskog duhovnog identiteta jedini je garant opstanka, poručio je predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Srpske Rajko Kuzmanović. Kontinuirani i orkestrirani napadi, pojašnjava, vuku korijene decenijama unazad.

- Neprekidno, kroz stavove raznih stranaca, ali i drugih, stalno se provlači kao crvena nit, problem identiteta i duhovnosti - kaže Kuzmanović.

Iako razuđen širom svijeta, duhovna komponenta i identitet objedinjuju srpski narod, gdje god da se nalazi.

Član ANURS Staniša Tutnjević rekao je da je srpski duhovni identitet najširi, najotvoreniji, najdinamičniji, pa i najdemokratskiji.

Јedan od ključnih faktora srpskog jedinstva i sabornosti ogleda se u ulozi Srpske pravoslavne crkve i očuvanju tradicionalnih vrijednosti.

Profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Foči Darko Đogo rekao je da je na ovim prostorima srpski nacionalni identitet podložan negativnim uticajima, ali da je bitno da najvažnije naučne i crkvene institucije kod Srba zajedno spoznaju procese i pokušaju dati adekvatne odgovore predočene u konkretnu duhovnu, kulturnu, nacionalnu, kao i akademsku i naučnu praksu.

Јedan od predstavnika SANU Sreto Tanasić rekao je da je ovo jedan od značajnijih skupova na srpskom kulturnom području s obzirom na to da se bavi pitanjima očuvanja srpskog duhovnog identiteta.

Učesnici skupa saglasni su da je nužno da se Srbi suprotstave dezintegraciji srpskog kulturnog i duhovnog prostora.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić istakao je da se srpski duhovni prostor i identitet temelje i na srpskom vlasništvu zemlje, crkava, manastira, pisma, kulture...

- Na prostoru BiH najstarije pismo, identitet i bogomolje upravo su one koje pripadaju našem narodu - rekao je Stevandić.

Zaštita suvereniteta, duhovnog identiteta i istorije ključ je opstanka srpskog naroda na ovim, ali i prostorima širom svijeta, poručeno je sa naučnog skupa.