latinica  ћирилица
11/04/2024 |  08:34 ⇒ 09:19 | Autor: RTRS

Sastanak o ukidanju ograničenja na izvoz proizvoda iz BiH u Rusiju

Na sastanku predstavnika Ruske služba za nadzor komunikacija i BiH dogovoreni su dalji koraci i procedure iz nadležnosti službi veterinarskog i fitosanitarnog nadzora po pitanju ukidanja ograničenja na izvoz proizvoda iz BiH na tržište Ruske Federacije.
Sastanak (foto: rsmoscowoffice.ru) -
Sastanak (foto: rsmoscowoffice.ru)

Sastanku su prisustvovali direktor Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH Predrag Јović, stručni konsultant Ajla Dautbašić, kao i glavni veterinar i direktor Uprave za veterinu Saša Bošković, te viši pomoćnik Odjeljenja za zdravlje i dobrobit životinja Aleksandar Nemec.

Јović je upoznao rusku stranu sa napretkom u usaglašavanju nacrta Memoranduma o saradnji u oblasti vinarstva.

Rusija i BiH dogovorile su da se vrate temi međusobne trgovine u okviru generalne sjednice Svjetske organizacije za zdravlje životinja, koja će biti održana krajem maja u Parizu.

Takođe, Uprava za zaštitu bilja pokrenula je pitanje obnavljanja isporuka krušaka u Rusiju, koje su obustavljene 2022. godine. Saopšteno je da su preduzete neophodne mjere za eliminaciju štetočine i upućen poziv ruskim stručnjacima da provjere poštovanje zahtjeva tokom posjete BiH.

Strane su se dogovorile da se u okviru tehničkih konsultacija vrate na temu mogućeg obnavljanja izvoza krušaka iz BiH u Rusiju.