latinica  ћирилица
10/04/2024 |  14:40 | Autor: SRNA

Bukejlović: Povećati transparentnost rada neprofitnih organizacija

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je da je primarni cilj usvajanja Prijedloga zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, povećanje transparentnosti i javnost njihovog rada.
Miloš Bukejlović - Foto: RTRS
Miloš BukejlovićFoto: RTRS

- Rad neprofitnih organizacija u Republici Srpskoj osnovanih u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama, koje finansijski ili na drugi način pomažu strani subjekti, njihovo političko djelovanje i političke aktivnosti kao agenata stranog uticaja, do danas nije uređeno zakonom, čime se mogu stvoriti pretpostavke za urušavanje ustavnog uređenja, pravnog poretka Republike i mogu činiti štetne posljedice na rad organa i organizacija Srpske - rekao je Bukejlović.

On je podsjetio na to da je Zakon o udruženjima i fondacijama Republike Srpske uredio pitanja osnivanja, postupak registracije, unutrašnju organizaciju i prestanak rada udruženja i fondacija, te podsjetio da nije regulisao pitanje javnosti rada neprofitnih organizacija.

- S obzirom na to da navedenim zakonom nije regulisana javnost rada neprofitnih organizacija, ova pravna praznina stvara mogućnost političkog djelovanja ovih organizacija i uticaja na ustavnopravni poredak Republike Srpske - naveo je Bukejlović.

On je dodao da se iz tog razloga pri Ministarstvu pravde uspostavlja Registar neprofitnih organizacija koje finansijski ili na drugi način pomažu strani subjekti, te političko djelovanje i političke aktivnosti neprofitnih organizacija koje ih određuju kao agente stranog uticaja.

Bukejlović je naveo da Prijedlog u odnosu na Nacrt zakona ima određenih izmjena koje su rezultat prihvaćenih prijedloga, primjedaba i sugestija iznesenih na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, javnoj raspravi, te pisanim putem.