latinica  ћирилица
09/04/2024 |  18:00 ⇒ 21:57 | Autor: RTRS

Lagumdžija rizikuje krivično-pravnu odgovornost ako nastavi da ignoriše naloge Cvijanovićeve (VIDEO)

Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović zahtijeva da Stalne misija BiH pri UN, pismo Cvijanovićeve u kome je skrenula pažnju na nedavne postupke ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatka Lagumdžije, dostavi generalnom sekretaru UN, predsjedniku Generalne skupštine UN, te svim šefovima misija/stalnim predstavnicima država članica UN.
Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović - Foto: RTRS
Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH Željke CvijanovićFoto: RTRS

U odgovoru iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH na mejl iz Stalne misije BiH pri UN, a upućenom Lagumdžiji, navedeno je da su navodi iz ovog mejla netačni.

- Iako članovi Predsjedništva BiH, kao jedinog organa nadležnog za definisanje spoljne politike, nisu dužni da vam obrazlažu svoje postupke, kurtoazno vas obavještavamo da navodi iz vašeg prethodnog mejla, odnosno mejla potpisanog od strane vašeg ličnog asistenta, a kojim nevješto pravdate nepostupanje po direktnom nalogu, nisu tačni - navodi se u odgovoru koji je potpisao šef Kabineta srpskog člana Predsjedništva, Dušan Petrović.

U odgovoru se ističe da pismo srpskog člana Predsjedništva BiH nije upućeno posredstvom Stalne misije Republike Srbije već je poslato posredstvom Ministarstva inostranih poslova BiH, te Stalne misije BiH pri UN.

- Budući da su navedene institucije u prošlosti već imale praksu ignorisanja direktnih naloga srpskog člana Predsjedništva BiH, te uzimajući u obzir značaj teme koja se adresira, Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH je pismo poslao takođe i direktno, putem elektronske pošte, na naznačene visoke adrese - navodi se u odgovoru.

Dalje piše da Misija Republike Srbije ni na koji način nije bila uključena u distribuciju navedenog dokumenta i da, kako se navodi, lažni i neistiniti navodi iz Stalne misije BiH, doprinose daljem usložnjavanju političkih odnosa u BiH i izazivanju nove regionalne krize i nestabilnosti.

- Činjenica da je pismo već poslato od strane Kabineta vas ne oslobađa vaše obaveze, te vam u ime srpskog člana Predsjedništva BiH ponovo nalažemo da navedeno pismo u najskorijem roku dostavite, te o istom informišete Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH - navodi se u odgovoru Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Iz ovo kabineta zahtijevaju od Stalne misije BiH da ovo, kao i buduća pisma, dostave jednako kao što čine kada su u pitanju pisma bošnjačkog člana Predsjednišva BiH Denisa Bećirovića i upozoravaju da dosadašnja praksa prilikom prosljeđivanja pisama u okviru UN-a pokazuje nejednak tretman, što za sobom svakako povlači određene posljedice.

- Vaše navode da je "postupanje Stalne misije BiH pri UN-u u ovom slučaju nepotrebno i samo dodatno brukanje zemlje" (što je citat iz vašeg mejla) smatramo najblaže rečeno nedopustivim, te vam nalažemo da se pobrinete da u budućoj komunikaciji sa Kabinetom srpskog člana Predsjedništva BiH vaši saradnici koriste primjereniji rječnik i ne služe se lažima i podmetanjima - navodi se u odgovoru Kabineta srpskog člana Predsjedništva.

Iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva ponavljaju zahtjev da Stalna misija BiH pri UN pismo srpskog člana Predsjedništva BiH hitno dostavi na naznačene adrese, dakle, generalnom sekretaru UN, predsjedniku Generalne skupštine UN, te svim šefovima misija/stalnim predstavnicima država članica UN.

- Koristimo priliku da Vam skrenemo pažnju da ukoliko ponovo ne postupite prema nalogu člana Predsjedništva BiH direktno kršite odredbe Ustava BiH, Krivičnog zakona i Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, što će za sobom povući i krivično-pravnu odgovornost. Budući da ovo nije prvi put da samoinicijativnim postupcima urušavate ustavni poredak i zakonodavstvo koje na nivou BiH reguliše međunarodne odnose, isto bi predstavljalo ponavljanje djela koje podliježe krivičnom gonjenju - naglašeno je u odgovoru iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.