latinica  ћирилица
09/04/2024 |  13:52 ⇒ 13:53 | Autor: SRNA

Ostojić: Sve institucije da se uključe u procesuiranje zločina nad Srbima u Mrkonjić Gradu

Predsjednik BORS-a Radan Ostojić pozvao je nadležne institucije Republike Srpske i BiH da se aktivno uključe procesuiranje ratnih zločina nad Srbima u Mrkonjić Gradu, da ubrzaju i završe višedecenijsku istragu i kazne ubice 181 srpskog civila i vojnika, pronađene u masovnoj grobnici u tom gradu.
Radan Ostojić - Foto: RTRS
Radan OstojićFoto: RTRS

Komentarišući zvaničnu informaciju Tužilaštva BiH da je predmet o počinjenom zločinu nad Srbima u Mrkonjić Gradu i dalje u fazi aktivne istrage i 28 godina od počinjenog zločina, Ostojić je rekao Srni da to smatra direktnim ponižavanjem i pravde i 181 srpske žrtve iz masovne grobnice u Mrkonjić Gradu.

- Godinama su dobro poznate sve činjenice koje se tiču ovog zločina, poznata su imena 181 žrtve pronađene u masovnoj grobnici u Mrkonjić Gradu, poznato je i koje u vrijeme njihove smrti imao kontrolu nad gradom, ali napretka u istrazi i kažnjavanju krivaca ni poslije 28 godina još nema - ukazao je Ostojić.

Prema njegovim riječima, srpske žrtve pravosudnim organima BiH nisu bitne, kao ni pravosudnim organima Hrvatske jer je krajem 1995. godine, kad je počinjen zločin u Mrkonjić Gradu, tu bila vojska Hrvatske.

- Očigledno je da ni pravosuđe BiH, niti Hrvatske ne žele da se podigne optužnica protiv naredbodavaca i izvršilaca ovog gnusnog zločina i da se zločinci izvedu pred lice pravde - istakao je Ostojić.

On smatra da se samo otkrivanjem potpune istine o proteklom ratu i kažnjavanjem svih odgovornih za zločine može graditi budućnost složene državne zajednice zvane BiH.

Ostojić je napomenuo da se godinama vode sudski postupci i protiv drugih lica koja se terete za zločine nad Srbima, kao što je suđenje Atifu Dudakoviću, zaključujući da je pitanje da li će uopšte krivci za zločin u Mrkonjić Gradu biti izvedeni pred lice pravde i da li će odgovarati za počinjene zločine.

Pred pravosuđem BiH je i poslije 28 godina u fazi istrage predmet koji se odnosi na masovnu grobnicu u Mrkonjić Gradu iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 181 srpskog borca i civila, koji su ubijeni u napadu Hrvatske vojske, takozvane Armije BiH i HVO-a 1995. godine, rečeno je Srni iz Tužilaštva BiH.

Ovaj predmet je u radu u Odjeljenju za ratne zločine Tužilaštva BiH, naveli su iz ove institucije.

Združene snage Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, potpomognute dejstvima NATO-a, u septembru i oktobru 1995. godine izvršile su agresiju na 13 zapadnokrajiških opština i ubile 2.014 srpskih vojnika i civila, sa vjekovnih ognjišta protjerale 120.000 Srba, te opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

Među 2.014 ubijenih, njih 753 bili su civili, od kojih 14 djece i 240 žena.

Hrvatske i muslimanske snage zauzele su tada Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Јajce, Kupres i Krupu na Uni i za sobom ostavile pustoš i masovne grobnice.

Samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta procijenjena je na 680 miliona KM.

Nakon što je Republika Srpska ponovo preuzela područje opštine Mrkonjić Grad, u pravoslavnom groblju pronađena je najveća masovna grobnica sa 181 tijelom zvjerski ubijenih Srba.

Među njima je bio 81 civil, od kojih 10 žena, 97 boraca Vojske Republike Srpske i tri pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, a u manjim grobnicama na području ove opštine pronađeno je još 176 tijela. Otvaranje masovne grobnice i ekshumacija počeli su 1. aprila 1996. godine.