latinica  ћирилица
08/04/2024 |  22:27 | Autor: SRNA

Dodik: Rezolucija o Srebrenici pokazuje koliko je sve prekriveno lažima

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da najava da će krajem aprila, na inicijativu Njemačke i Ruande, u Generalnoj skupštini UN biti stavljena na glasanje rezolucija o Srebrenici, pokazuje koliko je sve prekriveno lažima.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Sa jedne strane čujete sa Zapada da je potrebno pomirenje, što zaista i jeste, a sa druge strane pričati o Srebrenici kao o genocidu je laž, potpuno izmišljena laž za potrebe propagande. Izmislili su Srebrenicu da bi se usredsredili za uništenje, osporavanje Republike Srpske - rekao je Dodik u intervjuu za Televiziju "Rusija-24".

On je naveo da je ambasador BiH pri UN samostalno, bez odluka na nivou BiH, proslijedio incijativu za izglasavanje rezolucije o Srebrebnici čiji su sponzori Njemačka i Ruanda.

- Gdje smo mi, a gdje je Ruanda? Vratimo se umjesto toga u Njemačku. Ne postoji nijedan dokument UN da je Njemačka počinila genocid ili Holokaust. A sada hoće da za ovo okrivi Srbe. To gura Njemačka koja je inače izvršila genocid nad Srbima. Šta ja mislim o tome? Muka mi je od svega ovoga - rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Republika Srpska osnovala komisiju međunarodnih eksperata za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, čiji je predsjedavajući Izraelac Gideon Grejf, stručnjak za genocid i Holokaust, a čiji je prvi zaključak bio da genocida nije bilo.

- Postojao je zločin, stradao je 3.741 Bošnjak. Poimenično je utvrđeno da je toliko stradalo, ali je na tom području poginulo i 2.500 Srba u istom periodu i niko ne tvrdi da su stradali zbog genocida - rekao je Dodik.