latinica  ћирилица
08/04/2024 |  10:49 ⇒ 10:55 | Autor: sputniknews.com

Lavrov u Kini: Predstoje pregovori o gorućim temama, među njima Ukrajina

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov stigao je u radnu posjetu Kini. Prema saopštenju ruskog spoljnopolitičkog resora, Lavrov će se sastati sa kineskim kolegom Vang Јijem i razgovarati o brojnim gorućim temama, među kojima je i ukrajinska kriza.
Sergej Lavrov (foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Sergej Lavrov (foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

Lavrov će u kineskoj prestonici boraviti do 9. aprila.

Očekuje se da će ministri razgovarati i o pitanjima bilateralne saradnje, saradnji u UN, BRIKS, ŠOS, G20, kao i regionalnim pitanjima, uključujući i situaciji u Azijsko-tihookeanskom regionu.

Ministri će razgovarati i o pitanjima bilateralnih odnosa, tim prije što Moskva kao najvažniji zadatak vidi razvoj partnerstva sa Kinom. S tim u vezi, ruski ministar je ranije isticao da su diplomatski odnosi, kojima se ove godine obilježava 75 godina, na najvišem nivou u istoriji.

Pregovori na temu Ukrajine će se održati mjesec dana nakon što je specijalni predstavnik kineske vlade za evroazijska pitanja Li Hui posjetio Moskvu, Kijev i Brisel, a boravio je i u Poljskoj, Njemačkoj i Francuskoj.

On je u martu izjavio da raste konsenzus o potrebi mirovnih pregovora za rješavanje ukrajinske krize i da je obnavljanje mira glavni prioritet.