latinica  ћирилица
06/04/2024 |  23:21 ⇒ 07/04/2024 | 07:34 | Autor: RTRS

Vučić: U skorije vrijeme mira neće biti; Bezbjednost Evrope je već ugrožena

Trećeg svjetskog rata neće biti, ali neće skoro biti mira u Ukrajini. Zapravo biće samo gore, kaže predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug - SAVA RADOVANOVIĆ (STF)) -
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug - SAVA RADOVANOVIĆ (STF))

- Neće biti mira u skorije vrijeme. U Ukrajini će biti gore. Mislim da će Zapad poslati vojsku tamo. Oni misle da se Putin neće zaustaviti kada probije linije. Da će da ide prema Moldaviji. To je strah onih na Zapadu. Nit su oni glupi, nit su Rusi glupi. Igra moći. Stvari su proste. Nastaviće se i biće gore. Bezbjednost Evrope je već ugrožena. Pitanje je samo kad i gdje ćete da se obračunavate - istakao je Vučić.

Kaže da, ono što je Makron pričao je sasvim racionalno iz njegovog ugla.

- Ne kažem da će to donijeti dobar rezultat... Sa druge strane, on je uradio nešto što je nekada radio Čerčil. On je počeo sa 13-15 odsto podrške za tu odluku, a sad je ona na skoro 50%. Francuska je najveća evropska vojna sila. Makron se ponaša kao lider takve sile. Druga je stvar što to nama ne djeluje logično. Samo ređajući činjenice, dolazim do zaključka da će situacija biti samo gora. Nadam se da sam pogriješio, ali plašim se da nisam. Makron računa da će svi doći za njim - navodi Vučić.

Poručuje da se Srbija trudi da izbjegne učestvovanje u sukobima.

- Mi pokušavamo da se sakrijemo ispod kamena da nas niko ne vidi, ali svi nam dižu taj kamen svaki dan. Mislio sam da nećemo izdržati tri mjeseca, a izdržali smo dvije godine i dva mjeseca - kaže Vučić za Informer.