latinica  ћирилица
06/04/2024 |  20:37 | Autor: SRNA

Šulić: Vlada ne prihvata nametnute izmjene Izbornog zakona BiH

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izjavio je da Vlada Srpske ne prihvata izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo nelegitimni i lažni visoki predstavnik Kristijan Šmit.
Denis Šulić (Foto: instagram.com/denis.sulic) -
Denis Šulić (Foto: instagram.com/denis.sulic)

- Vlada Srpske ostaje na fonu jasnih politika Srpske da smo spremni da razgovaramo i tražimo konsenzus o svim važnim pitanjima na nivou BiH, da štitimo dejtonske nadležnosti Srpske i da nećemo, kao neki u Federaciji BiH /FBiH/, da vežemo konja gdje aga kaže - rekao je Šulić.

On je naveo da je sve ono što je u izbornom procesu definisano kao nadležnost Republike Srpske sadržano u usvojenom Nacrtu izbornog zakona Srpske, te da Srpska daje ispruženu ruku partnerima iz FBiH za razgovor i zajedničko traženje rješenja, ali da s druge strane nemaju reprezentativne predstavnike za razgovor o budućnosti BiH jer su u drugom entitetu spremni za prihvatanje nametanja.

Šulić je poručio da Republika Srpska ima čvrsto rukovodstvo koje ima dosta prijatelja i partnera i na Zapadu i na Istoku, te da nisu tačne tvrdnje da je Srpska u izolaciji.

- Premijer Mađarske Viktor Orban je jasno rekao da je BiH kada gledamo Sarajevo najkomplikovanija zemlja na svijetu, a kada gledamo Banjaluku tu imamo jasno definisanu vlast i strukturu, predvođenu predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom - istakao je Šulić.

On je naglasio da je za Srpsku bila značajna posjeta mađarske delegacije, predvođena premijerom Orbanom, a koju su činili i predstavnici više od 20 kompanija koji su razgovarali sa domaćim preduzetnicima.

- Drago mi je da je Mađarska pokazala odgovornost da preuzme projekte koji su u Srpskoj blokirani zbog nedorasle politike sadašnjeg rukovodstva Njemačke - rekao je Šulić za ATV.

On je dodao i da je Međunarodni sajam privrede "Banjaluka ekspo" privukao više od 300 izlagača, a da je Kina, kao najveća ekonomija u svijetu, imala zakupljen ogroman prostor, dok je Srbija bila zemlja partner.

Šulić je istakao da kompanije iz Srbije i ostalih zemalja, koje posluju u BiH, treba da imaju sjedište u Srpskoj zbog niza benefita – jeftinije električne energije, manjih poreza i doprinosa, subvencija.

Govoreći o Uredbi o ograničavanju marže na osnovne životne namirnice, resorni ministar je naveo da se ona odnosi na 29 različitih artikala, a važiće do 30. juna.

- Ostajemo da razgovaramo sa našim trgovačkim lancima i proizvođačima i vidimo poslije tog roka na koji način ćemo zajedničkim snagama moći da nastavimo vid akcije čiji će cilj biti da građani Srpske kupuju jeftinije proizvode - rekao je Šulić i naveo da su cijene oko 40 proizvoda široke potrošnje znatno jeftinije u Srpskoj u odnosu na FBiH i Srbiju.