latinica  ћирилица
06/04/2024 |  18:05 ⇒ 19:43 | Autor: RTRS

Petrović: Vlade Mađarske i Republike Srpske značajno unaprijedile odnose

Mađarska Vlada, na čelu sa premijerom Viktorom Orbanom, i Republika Srpska, čiji je predsjednik Milorad Dodik, značajno unaprijedile odnose na način da je direktno mađarska Vlada odvojila 140 miliona evra za tri projekta u Srpskoj, rekao je za RTRS generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović.
Luka Petrović - Foto: RTRS
Luka PetrovićFoto: RTRS

Petrović je naveo da je riječ o projektima izgradnje postrojenja za prečišćenje otpadnih voda u Gradišci, vjetroparka "Hrgud" i solarne elektrane "Trebinje dva" snage 53 megavata u Trebinju.

- Vrlo je važno da smo pronašli partnere i prijatelje koji su od značaja za Republiku Srpsku - poručio je Petrović.

Petrović navodi da je to značajan podsticaj, te da će u narednim mjesecima biti sprovedene neophodne procedure i omogućeno da počne realizacija ovih projekata.

- Projekte od čijeg je finansiranja prošle godine odustala KFV banka, prihvatila je da finansira mađarska država, ne posredstvom banaka, već direktno mađarska Vlada, odnosno država. Ovi naši projekti su u završnoj fazi "spremno za gradnju" i očekujemo nakon nekoliko mjeseci sprovođenja procedura da će početi njihova realizacija - rekao je Petrović.

Saradnju na realizaciji i finansiranju tri projekta, u vrijednosti od 140 miliona evra, dogovorili su juče na sastanku u Banjaluci premijer Republike Srpske Radovan Višković i ministar ekonomskog razvoja Mađarske Marton Nađ.