latinica  ћирилица
06/04/2024 |  09:05 ⇒ 09:42 | Autor: RTRS

Sokolac: Počela prva faza projekta "Postrojenje za prečišćavanje vode za piće"

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica razgovarao je sa predstavnicima Ambasade Češke u BiH o izgradnji postrojenja za pečišćavanje vode za piće, procijenjene vrijednosti od oko 10 miliona evra, a čijim je odobrenjem i zvanično počela realizacija prve faze.
Sokolac (foto:opstinasokolac.net) -
Sokolac (foto:opstinasokolac.net)

Bjelica je nakon sastanka rekao novinarima da su prije dvije godine Češka razvojna agencija i Vlada u Pragu iskazale zainteresovanost da pomognu u realizaciji ovog projekta, kada su i počeli razgovori o njegovoj realizaciji sa predstavnicima Ambasade Češke u BiH.

- Češka Vlada će potpuno finansirati tehnički dio i opremu, koja će koštati oko 4.000.000 evra, što dovoljno govori koliko je to značajno za našu lokalnu zajednicu - rekao je Bjelica.

On je podsjetio da na izvorištu Bioštice sa koje se napaja najveći broj stanovnika opštine Sokolac, u vrijeme kišnih perioda dolazi do povećanje koncentracije mulja u vodi, što treba što prije riješiti.

Bjelica je istakao da će opština Sokolac iznaći mogućnosti da obezbijedi dio sredstava koja su obaveza lokalne zajednice u realizaciji ovog projekta, te podsjetio da je lokalna uprava uradila „Studiju sveobuhvatnog rješavanja vodosnabdijevanja“ koja je pripremljena zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

On je izrazio zahvalnost Češkoj Vladi i prijateljima opštine Sokolac u češkoj Ambasadi, kao i kompanijama koje će raditi na realizaciji ovog projekta.

Bjelica je najavio i pokretenje razgovora o izradi projektne dokumentacije za postrojenje za prečišćavanje i tretman otpadnih voda, čijom bi realizacijom opština Sokolac zaokružila proces od prikupljanja vode, do distribucije, pečišćavanja i tretmana otpadnih voda i bila bi prva lokalna zajednica koja će riješiti ovaj veliki projekat.

Šef Odsjeka Ambasade Češke u BiH za razvojnu saradnju Štepan Šantruček rekao je novinarima da je danas zvanično počela prva faza projekta i za koju je Češka razvojna agencija završila tender, a koji su dobile firme „G-Servis“ i „Provod“.

Prema njegovim riječima, ove firme će raditi analizu uzoraka vode na području opštine Sokolac, na osnovu koje će se odlučiti o tehnologiji za prečišćavanje pijaće vode.

Šantruček je istakao da je u ovu prvu fazu uključena i studijska posjeta u Češku kako bi predstavnici opštine Sokolac vidjeli kako funkcionišu ovakva postrojenja u praksi.

Sastanku sa predstavnicima češke Ambasade prisustvovao je i Јovan Mitrović, komercijalni direktor firme „Provod“ iz Češke koja radi na više lokacija u Češkoj i regionu, koji je predstavio aktivnosti koje treba preduzeti u narednom periodu.