latinica  ћирилица
06/04/2024 |  08:49 ⇒ 09:34 | Autor: SRNA

Šulić: Na poslovnom forumu i o plasmanu domaćih proizvoda na tržište Mađarske

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izjavio je da je u okviru Poslovnog foruma Srpske i Mađarske bilo riječi i o plasmanu domaćih proizvoda na mađarsko tržište, ali i privlačenju turista iz Mađarske u Srpsku.
Denis Šulić (Foto: instagram.com/denis.sulic) -
Denis Šulić (Foto: instagram.com/denis.sulic)

- U narednom periodu posvetićemo posebnu pažnju dodatnim promotivnim aktivnostima na ovom tržištu, kao i povezivanju privrednih subjekata i siguran sam da ćemo već na narednom forumu govoriti o povećanom broju dolazaka mađarskih gostiju u našu zemlju - rekao je Šulić.

Šulić je naglasio da je Mađarska jedan od najznačajnijih političkih, ali i ekonomskih partnera Republike Srpske u Evropi, te da će Poslovni forum doprinijeti dodatnom razvoju saradnje dvije zemlje, povezivanju privrede i sklapanju poslovnih aranžmana koji će dovesti do rasta trgovinske razmjene Srpske i Mađarske.

- Dogovorena je saradnja na realizaciji i finansiranju tri projekta, vrijednosti od 140 miliona evra. Drago mi je da je jedan od njih u mojoj Gradišci, a riječ je o projektu prečišćavanja otpadnih voda, koji je izuzetno značajan za naš grad i o kojem se već dugo priča, a čija je realizacija prolongirana zbog povlačenja partnera iz nekih drugih evropskih zemalja - istakao je Šulić.

On je zahvalio rukovodstvu Mađarske što su, i na ovom primjeru, pokazali da je njihova politika - politika građenja i razvoja.

- Drago mi je što je Banjaluka bila domaćin prvog Poslovnog foruma, a siguran sam da će praksa održavanja ovakvih foruma biti nastavljena - zaključio je Šulić.

U Banjaluci je juče uspješno okončan prvi Poslovni forum privrednika iz Republike Srpske i Mađarske, koji je okupio predstavnike više od 100 domaćih i mađarskih kompanija.

Forum je održan u okviru posjete Srpskoj delegacije Vlade Mađarske i privrednika, koju je predvodio premijer Viktor Orban.