latinica  ћирилица
05/04/2024 |  18:22 ⇒ 20:47 | Autor: SRNA

Ako pismo srpskog člana Predsjedništva BiH ne bude proslijeđeno u UN, slijede krivične prijave

Kabinet bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića uputio je pismo organima i državama članicama Ujedinjenih nacija povodom najavljene rezolucije o Srebrenici koju je mimo Ustava i propisane procedure predložio ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija, saznaje Srna iz diplomatskih izvora.
Predsjedništvo BiH - Foto: RTRS
Predsjedništvo BiHFoto: RTRS

Prema informacijama Srne, Stalna misija BiH pri UN ignorisala je pismo koje je prethodno poslala srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović povodom rezolucije o Srebrenici i nije ga proslijedila organima UN i misijama država članica, za razliku od pisma bošnjačkog člana koje je uredno proslijeđeno.

Ako se ove informacije ispostave kao tačne i ukoliko i pismo srpskog člana Predsjedništva ne bude u najhitnijem roku proslijeđeno na zadate adrese, iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva rečeno je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića i ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije.

Srna podsjeća da je ministar Konaković prethodno rekao da MIP šalje u proceduru zvanične stavove Predsjedništva BiH, a ne šalje pojedinačne akte i dopise bilo kojeg člana Predsjedništva BiH.

Znajući za moguće manipulacije, Kabinet srpskog člana Predsjedništva poslao je pismo i direktno organima UN i misijama država članica.

- Međutim, to ne znači da će diskriminacija, zloupotrebe, neustavno i nezakonito djelovanje MIP- a i Stalne misije BiH pri UN proći bez posljednjica - poručili su iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva.