latinica  ћирилица
05/04/2024 |  15:10 ⇒ 16:10 | Autor: SRNA

Novaković Bursać: Višestruki značaj posjete Orbana Banjaluci u vrijeme pritisaka na Srpsku

Delegat u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać istakla je višestruki značaj posjete premijera Mađarske Viktora Orbana Banjaluci u vrijeme kada pojedini predstavnici međunarodne zajednice pritiscima i nelegalni postupcima nastoje destabilizovati Republiku Srpsku i BiH, te zbog toga izrazila posebnu zahvalnost njemu i drugim mađarskim zvaničnicima.
Snežana Novaković Bursać - Foto: RTRS
Snežana Novaković BursaćFoto: RTRS

Bursaćeva je ukazala da se drugi važan segment posjete mađarske delegacije odnosi na ekonomiju, izrazivši uvjerenje da će se saradnja u toj oblasti u budućnosti još više razviti i osjetiti.

- Mađarska je članica EU koja je mnogo puta u neposrednoj prošlosti pokazala razumijevanje, dobre namjere i konkretnu podršku svim zemljama u regionu, a posebno prema BiH - rekla je Bursaćeva Srni.

Ona je naglasila da je zvanična mađarska politika ostala principijelna i privržena demokratiji i vladavine prava, što jeste i mora biti princip pronalaska rješenja svih problema, pa i ovih u kojima se našla BiH zahvaljujući suprotnom djelovanju nekih nedobronamjernih predstavnika međunarodne zajednice.

- Od svih poruka koje je premijer Mađarske Orban danas izrekao, mislim da je najvažnija ona da razumije, kako poziciju Republike Srpske, tako i Srba kao naroda u cjelini, te da na bazi međusobnog razumijevanja moramo i trebamo graditi dugoročno kvalitetne i prijateljske odnose - rekla je Bursaćeva.

Mađarski premijer Viktor Orban predvodi delegaciju Vlade Mađarske i privrednika u posjeti Republici Srpskoj.

Orban je od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika primio najviše odlikovanje Srpske - Orden Republike Srpske na ogrlici, koji mu je dodijeljen povodom Dana Republike - 9. januara.

U okviru ove posjete premijer Srpske Radovan Višković i ministar ekonomskog razvoja Mađarske Marton Nađ dogovorili su saradnju na realizaciji i finansiranju tri projekta u vrijednosti od 140 miliona evra.

Riječ je o projektima prečišćavanja otpadnih voda u Gradišci, izgradnji vjetroelektrane "Hrgud" i solarnog parka "Trebinje".