latinica  ћирилица
05/04/2024 |  14:15 ⇒ 17:40 | Autor: RTRS

Semberci zadovoljni kupovinom i kvalitetom mađarske mehanizacije (VIDEO)

Јedan od uspješnih projekata Srpske i Mađarske je nabavka poljoprivredne mehanizacije. Nakon Šamca i Dervente, ugovore sa Fondacijom Progresus potpisali su i poljoprivrednici u Bijeljini kojima su odobrena bespovratna sredstva Vlade Mađarske za nabavku mehanizacije, opreme i alata u drugom javnom pozivu.
Progresus mehanizacija - Foto: RTRS
Progresus mehanizacijaFoto: RTRS

Za ovaj projekat u drugom krugu vladalo je ogromno interesovanje, jer će po povoljnim uslovima poljoprivredni proizvođači obnoviti zastarjelu mehanizaciju, ali i nabaviti priključke i mašine u vrijednosti do 50.000 KM.

U proteklih 10 dana u bijeljinskoj regiji potpisano je više od 300 ugovora sa poljoprivrednicima Semberije koji su ispunili uslove za odobrenje 70 odsto sredstava za kupovinu mađarske mehanizacije.

U drugom javnom pozivu za bespovratna sredstva Vlade Mađarske za nabavku mehanizacije, opreme i alata konkurisao je 1.141 poljoprivrednik. Od tog broja najviše prijavljenih bilo je na području Semberije i Majevice, čak 350 poljoprivrednih proizvođača. Јedan od njih je i Boban Vasić iz Batkovića.

- Konkurisali smo za prikolicu od 18 tona, odobreno nam je uslovno i očekujemo da nas pozovu da uplatimo dio sredstava koja su potrebna. I te kako je dobro došlo, ta prikolica košta 84.000, a kad odbijemo podsticaj mađarske Vlade izađe 33.000 sa PDV. I prošle godine smo uzeli heder za kombajn i zadovoljni smo, bez toga ne bi kupili preskupo i bez tih podsticaja to naši ratari teško mogu teško sebi da priušte - kaže Vasić.

Ovim projektom i podrškom Vlade Mađarske prezadovoljan je i Boško Radić koji je učestvovao i na prvom i drugom javnom pozivu. Zbog velike zainteresovanosti smatra da bi trebalo da se otvori i treći javni poziv jer je projekat pokazao punu opravdanost.

- Sedamdese odsto sredstava koje Mađarska Vlada daje nije malo. Drago mi je što sam vidio neke ljude koji mašine nisu obnovili punih 20 godina, jer nisu imali sredstava. Po meni je najveći dobitak taj što je akcenat stavljen na mala i srednja gazdinstva i vidim da ima dosta sitne mehanizacije, ljudi kupuju baš za manje mašine i to je znak da se sa ovim projektom ušlo u priču oko manjih razvijenih porodičnih gazdinstava. Јa sam uzeo plug. Moja sredstva su 24.000 KM, a ukupno prelazi 60.000 - kaže Radić.

Ugovori sa Fondacijom 10. i 11. aprila biće potpisani u Trebinju, a u Rogatici 11. i 12. aprila u zgradi opštine od 8.00 do 16.00 časova.