latinica  ћирилица
05/04/2024 |  12:36 ⇒ 12:36 | Autor: SRNA

Kojić: Budimpešta politički i ekonomski podržava Republiku Srpsku

Posjeta delegacije Mađarske Republici Srpskoj i aktivnosti koje se realizuju u okviru posjete jasna su politička i ekonomska poruka podrške razvoju Srpske, rekao je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Prema njegovim riječima, rukovodstvo Republike Srpske je značajnim diplomatskim aktivnostima u posljednjih nekoliko godina steklo veliki broj prijatelja, koji su ujedno i podrška Srpskoj.

Kojić je naveo da je politička podrška koju Republika Srpska na geopolitičkom nivou ima od Mađarske, Rusije, Bjelorusije i drugih evropskih država, veoma važna.

- Ali, ovdje vidimo, kada je riječ o Mađarskoj i premijeru /Viktoru/ Orbanu, da osim te političke podrške, već postaje kontinuitet i ekonomska podrška - naveo je Kojić.

On je podsjetio i na izjavu Orbana da se ne radi o pomoći Srpskoj, jer se vidi da ona ima značajnu budućnost i perspektivu na ekonomskom planu.

- I u tom smislu je značajno da Mađarska bude partner, prijatelj i podrška - zaključio je Kojić.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković i ministar ekonomskog razvoja Mađarske Marton Nađ na današnjem sastanku u Banjaluci dogovorili su saradnju na realizaciji i finansiranju tri projekta, u vrijednosti od 140 miliona evra.