latinica  ћирилица
05/04/2024 |  11:47 ⇒ 12:57 | Autor: RTRS

U Banjaluci Ekonomski forum privrednika iz Srpske i Mađarske

Delegacija Vlade Mađarske sa privrednicima boravi u posjeti Republici Srpskoj. U okviru posjete biće održan niz sastanaka zvaničnika Srpske i Mađarske, a dobra privredna saradnja biće potvrđena i na današnjem Ekonomskom forumu.
Ekonomski forum - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Ekonomski forumFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

      View this post on Instagram

A post shared by RTRS (@rtrsvijesti)

Ekonomski forum od časova pratite na RTRS, našem portalu i Јutjub kanalu.

Ekonomski forum privrednika iz Srpske i Mađarske predstavalja mjesto i priliku za stvaranje pozitivnih procesa između pirivrednih subjekata kao i politika koje predstavaljamo, rekao je predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković tokom otvaranja foruma u Banjaluci.

- Imamo priliku da dodatno poboljšamo sve ono što smo i do sada dobro radili - izjavio je premijer Srpske.

Višković je naveo da je fokus na energetici i industriji.

Dodao je da Srpska ulaže značajna sredstva za razvog obnovljivih izvora energije.

- Velike stvari smo zajedno uradili u oblasti poljoprivrede, i to je donijelo pozitivne efekte kod nas. Više od 650 poljoprivrednika je potpisalo ugovore, a za drugi konkurs prijavilo se više od 1.000. Mađarska predstavlja jedan od naših najvažnijih ciljeva. Naše dvije privrede imaju dovoljno prostora, kapaciteta i ideja da saradnju podignu za nekoliko nivoa više - rekao je Višković.

----

Poslovna zajednica uz podršku zvaničnika dvije zemlje razgovaraće o projektima iz oblasti poljoprivrede, energetike, građevinarstva, finansija.

Ekonomski forum u Banjaluci je vrhunac saradnje Mađarske i Republike Srpske i prilika da se utvrdi pravac realizacije određenih projekata.

Na forumu učestvuju 23 mađarske kompanije i 70 domaćih privrednika.

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto u intervjuu za našu televiziju je istakao da su mađarska preduzeća zaintresovana za ulazak na tržište Republike Srpske koje ima veoma dobre uslove za investiranje i poslovanje.