latinica  ћирилица
05/04/2024 |  11:44 ⇒ 15:56 | Autor: RTRS

Svjetski mediji o posjeti Viktora Orbana Republici Srpskoj (FOTO)

Raša Tudej, Sputnjik i Mađarska nacija, samo su neki od medija koji su danas pomno pratili posjetu delegacije Mađarske Republici Srpskoj.
Pisanje mađarskih medija o posjeti Orbana Srpskoj - Foto: Screenshot
Pisanje mađarskih medija o posjeti Orbana SrpskojFoto: Screenshot

Prema pisanju portala Magyar nemzet, mađarski premijer Viktor Orban dočekan je u Banjaluci kao jedan od najvažnijih evropskih lidera.

- U okviru naše odgovorne susjedske politike nastavićemo da pružamo svu podršku razvoju Republike Srpske i u budućnosti – napisao je mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto u svojoj objavi na Fejsbuku.

Sputnik Srbija izvještava da će nakon sastanaka sa Dodikom, Orbanu svečano biti uručeno najviše odlikovanje Republike Srpske - Orden Republike Srpske na ogrlici, kojim ga je Dodik odlikovao povodom Dana Republike - 9. januara.

- Orden Republike Srpske na ogrlici dodeljuje se još od 1993. godine, ali laureata nema mnogo. Ovo odlikovanje prošle godine pripalo je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu za naročitu patriotsku brigu i ljubav prema Srpskoj. O značaju odlikovanja govori i podatak da je od 1993. godine do 2020. dodeljeno samo šest puta - piše Sputnjik.

Kako je navedeno, Orban je poručio u Banjaluci da su Srbi Evropi potrebni i da bez njihovog uključivanja nema zdrave EU ni bezbjednosti i ni stabilnosti.

Pisanje Sputnjika

Raša tudej Balkan navodi riječi predsjednika Srpske da je "Mađarska pokazala da želi sa sarađuje i da nas razumije".

- Iza nas ostaju samo rezultati koji se vide. Uspješna saradnja u poljoprivrednom programu, infrastrukturi, obrazovanju i kulturi. Potrebno je da se napravi nadogradnja u oblastima sporta, turizma i svim ostalim oblastima koje su nam na raspolaganju - naveo je Dodik, prenosi Raša tudej Balkan.

Pisanje Raša tudej Balkan