latinica  ћирилица
05/04/2024 |  10:19 ⇒ 11:35 | Autor: RTRS

Dodjela odlikovanja Orbanu i konferencija za novinare (FOTO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uručiće premijeru Mađarske Viktoru Orbanu Orden Republike Srpske na ogrlici, kojim ga je odlikovao povodom Dana Republike 9. januara.
Orden Republike Srpske - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Orden Republike SrpskeFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Nakon ceremonije uručenja odlikovanja biće održana konferencija za novinare.

Prenos na RTRS, našem portalu i Јutjub kanalu.

Orden Republike Srpske na ogrlici koji će danas biti uručen mađarskom premijeru Viktoru Orbanu u Banjaluci najviše je odlikovanje Republike Srpske koje se dodjeljuje još od 1993. godine, ali laureata nema mnogo.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je Orbana povodom Dana Republike - 9. januara, a odlikovanje će biti uručeno danas u Palati Republike.

Ovo odlikovanje prošle godine pripalo je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu za naročitu patriotsku brigu i ljubav prema Srpskoj.

Orden Republike Srpske na ogrlici (Foto: RTRS)

O značaju ovog odlikovanja govri i podatak da je od 1993. godine do 2020. dodijeljeno samo šest puta.

Nosioci najvišeg odlikovanja Republike Srpske kroz istoriju su, između ostalih bili i blaženopočivši patrijarh srpski Pavle, koji je odlikovan 2009. godine, visoki zvaničnici Rusije Valentina Matvijenko i Sergej Lavrov, te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji su odlikovani 2018. godine.

Među nosiocima najvišeg odlikovanja Republike Srpske su bivši lider Srba u Hrvatskoj Јovan Rašković i bivši predsjednik Srbije i SR Јugoslavije Slobodan Milošević.

Ordenje i odlikovanje Republike Srpske ustanovljeni su 1993. godine i definisani Ustavom Republike Srpske.

Odlikovanja Republike Srpske dodjeljuju se onima koji su dali ili daju doprinos afirmaciji Republike, ali i pojedincima koji su pokazali ličnu hrabrost, humanizam, plemenitost, požrtvovanje ili doprinijeli razvoju tolerancije.

Odlikovanom se uz orden ili medalju uručuje i kožna mapa sa ispisanom poveljom sa jedne i slika koja prati orden ili medalju sa druge strane i kesa na kojoj je zlatotiskom ispisano: "Predsjednik Republike!", "Odlikovanja Republike Srpske" i oslikan grb Republike Srpske.