latinica  ћирилица
05/04/2024 |  09:20 ⇒ 09:23 | Autor: SRNA

Porodica, crkva i država - osnova očuvanja identiteta Srba

Porodica, crkva i država matica osnova su očuvanja identiteta srpskog naroda, čija je sudbina da se, usljed ratova i nedaća, seobama neprekidno kreće iz jednog kraja u drugi tražeći bolje mjesto za život, rekao je istoričar Milan Micić.
Dani Matice Srpske u Tesliću - Foto: RTRS
Dani Matice Srpske u TeslićuFoto: RTRS

On je poručio da je na očuvanju identiteta kod raseljenih Srba bitna čvrstina porodice, koja govori ne samo o nacionalnom identitetu, već i o porodičnom pamćenju.

- Šta se prenosi kao vrednost sa kolena na koleno prenosi se kao priča unutar porodice i porodica je ta koja čuva jezik -  rekao je novinarima Micić tokom sinoćnjeg okruglog stola "Srpske seobe u prošlosti i savremenosti", organizovanog u okviru manifestacije "Dani Matice Srpske" u Tesliću.

Prema njegovim riječima, prvi trenutak kada se gubi biće i identitet u inostranstvu je zaboravljanje maternjeg jezika i prelazak na jezik sredine, iako suštinski dvojezičnost ne ugrožava identitet ako je on dovoljno postojan.

- Crkva je najstarija srpska institucija i u inostranstvu održava duhovnost - rekao je Micić.

On je istakao da Srbija kao država matica mora da brine o svojim ljudima u inostranstvu na način da se ne osjećaju izopšteni iz zajednice iz koje su otišli, odnosno da se osjećaju kao dio te zajednice iako se nalaze u drugoj zemlji.

Micić je rekao da seobe za identitet jednog naroda nisu problem ako je taj narod dovoljno čvrst, ima jasnu samosvijest o svom imenu, prezimenu, jeziku i kulturi, jer tada mogu da žive na bilo kom dijelu svijeta kao ljudi sa dva zavičaja - onog iz kog su krenuli i novog u kome su svili ognjište.

- Upravo to mjesto sudara uticalo je da srpski narod - narod pokreta - rekao je Micić.

Govoreći o istorijskim okolnostima i uzrocima kretanja Srba po periferijama velikih carstava gdje su se sudarale tri velike religije - pravoslavlje, katoličanstvo, islam, Micić je rekao da zbog gubljenja nacionalnog identiteta danas nema tragova o postajanju Srba u mnogim krajevima poput Apurije u Italiji, gdje su se Srbi doselili neposredno nakon pada Smederava pod Osmanlijsku vlast u 14. vijeku.

Prema njegovim riječima, mnogi Srbi ostavili su dubok trag u sredinama gdje su se naseljavali, poput Đorđa Šagića koji se prije dva vijeka naselio u Americi i uzevši ime DŽordž Fišer bio jedan od prvih boraca za nezavisnost Teksasa.

Manifestaciju "Dani Matice Srpske" u Tesliću drugu godinu zajednički organizuju teslićko Srpskog prosvjetno-kulturnog društva "Prosvjeta" i Matica Srpska iz Novog Sada, u sklopu proslave Dana opštine Teslić - 6. aprila.

Predsjednik "Prosvjete" Aleksa Kasapović najavio je da će naredne godine biti organizovan naučni skup o istoriji srpskog naroda na području Teslića i Usore, kako bi ostavili trajne tragove o postojanju i životu srpskog naroda i njegove kulture na ovom prostoru.

Programom obilježavanja "Dani Matice Srpske" u Tesliću predviđeno je danas u 13.00 časova u Srednjoškolskom centru bude održano predavanje "Matica Srpska - dva veka", a od 19.00 časova u Gradskoj galeriji predstavljanje knjige "Kuća i hleb - načini stanovanja i ishrane kolonističke porodice u Vojvodini 1921-1941", autora Milana Micića.

Sutra će u domu "Prosvjete" biti održana Svečana akademija povodom Dana opštine sa početkom u 19.00 časova.