latinica  ћирилица
05/04/2024 |  06:18 ⇒ 16:32 | Autor: RTRS

Mađarska i Srpska potvrdili prijateljske odnose - dogovorena tri projekta vrijedna 140 miliona evra

Mađarska delegacija, predvođena premijerom Viktorom Orbanom, posjetila je Republiku Srpsku i učestvovala na Ekonomskom forumu u Banjaluci.
Ekonomski forum privrednika iz Republike Srpske i Mađarske - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Ekonomski forum privrednika iz Republike Srpske i MađarskeFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

15.55 - Uspješno okončan Ekonomski forum: Srpska otvorena za mađarske investicije

15.50 - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i njegovi saradnici okupili su se danas u prijatnom ambijentu nakon uspješne posjete mađarske delegacije koju je predvodio premijer Viktor Orban.

14.35 - Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da Ekonomski forum privrednika iz Republike Srpske i Mađarske predstavlja dodatni podstrek razvoju uspješne saradnje.

12.50 - Јenei: Suština Ekonomskog foruma u Banjaluci jeste razgovor između preduzetnika

Istakao je da je nacionalna startegija sa jedne srrane izvoz za zemlje EU, a druga strana jačanje izvoza malih i srednjih preduzeća.

12.40 - Bukejlović: Odličnu saradnju između Srpske i Mađarske ćemo dodatno unaprijediti

- Sigurni smo da će ta ljestvica ići samo prema gore. Kriza izazvana virusom korona nas je natjerala da još čvrše sarađujemo sa zemljama u regionu, a tu je svakako i Mađarska. Stopa poreza na dohodak 8 odsto, na dobit 10 odsto, a PDV 17 odsto. Naša metalna i drva industrija su u ekspanziji. Oko 50 odsto Srpske je prekriveno šumama i ztatno smno iznad svjetskog prosjeka, pa nas raduje i činjenica da imamo više mađarski partnera iz ove oblasti - naveo je Bukejlović.

12.25 - Dodik otvorio Ekonomski forum: Stvorićemo dobar ambijent za nastavak saradnje sa Mađarskom

- I nemojte oklijevati da komunicirate s nama, a mi ćemo vam pomoći o tome. Možemo vam ponuditi jeftinu električnu energiju. Želimo da vas stimulišemo. Mi imamo i neke prednosti. Nema poreza na dohodak, i to treba da znate. Uz niz stimulansa stojimo vam na raspolaganju od lokalnih zajkednica do republičkih institucija. Za svaki posao potreban je dobar ambijent, a uz to imater i dobre prijatelje - poručio je Dodik.

12.15 - Orban: Uskoro će Mađarska i Srpska biti potpuno povezani auto-putevima

- Ako vjerujemo da će politika biti sposobna da stabilizuje ovaj region, a ja vjerujem da hoće, onda će ovdje biti stabilno ekonomsko okruženje na koje može da se računa - poručio je Orban.

12.10 - Sijarto: Srpskoj preporučujemo mađarske privrednike koji raspolažu sa najnovijom tehnologijom

- Između dvije Vlade nema spornih niti otvorenih pitanja. Zato sve možemo iskoristiti i sklopiti dobre poslove - naglsio je Sijarto.

      View this post on Instagram

A post shared by RTRS (@rtrsvijesti)

12.06 - Višković: Srpska i Mađarska imaju priliku da podignu ekonomsku saradnji na još viši nivo

- Velike stvari smo zajedno uradili u oblasti poljoprivrede, i to je donijelo pozitivne efekte kod nas. Više od 650 poljoprivrednika je potpisalo ugovore, a za drugi konkurs prijavilo se više od 1.000. Mađarska predstavlja jedan od naših najvažnijih ciljeva. Naše dvije privrede imaju dovoljno prostora, kapaciteta i ideja da saradnju podignu za nekoliko nivoa više - rekao je Višković.

12.00 - U Banjaluci Ekonomski forum privrednika iz Srpske i Mađarske

Delegacija Vlade Mađarske sa privrednicima boravi u posjeti Republici Srpskoj. U okviru posjete biće održan niz sastanaka zvaničnika Srpske i Mađarske, a dobra privredna saradnja biće potvrđena i na današnjem Ekonomskom forumu.

11.30 - Svjetski mediji o posjeti Viktora Orbana Republici Srpskoj

Raša Tudej, Sputnjik i Mađarske danas, samo su neki od medija koji su danas pomno pratili posjetu delegacije Mađarske Republici Srpskoj.

11.30 - Održan sastanak delegacija u prisustvu najviših zvaničnika

11.28 - Orban: Јednoj zajednici se ne smije oduzimati imovina; Evropa da oda priznanje Dodiku za njegov rad 

- BiH kao jedna decentralizovana zemlja, ne može da se centralizuje bez odluke entiteta. Onaj ko to želi da radi, radi to protiv volje entiteta - rekao je Orban.

11.25 - Dodik: Evropa da nam omogući lokalni dogovor; Ukoliko bude drugačije, donijećemo odluku o svom statusu

- Iza nas ostaju samo rezultati koji se vide. Uspješna saradnja u poljoprivrednom programu, infrastrukturi, obrazovanju i kulturi. Potrebno je da se napravi nadogradnja u oblastima sporta, turizma i svim ostalim oblastima koje su nam na raspolaganju - naveo je Dodik.

11.25 - Dodik: Mađarska rekla da treba da se razgovara sa ljudima sa ovog prostora, a ne o njima

- Danas slavimo, naše bilateralne odnose. Potvrđujem da niko nije rekao nijednu riječ protiv bilo koga. Orban veoma dobro razumije situaciju u kojoj se nalazimo - naveo je Dodik.

11.20 - Orban: Investiramo u Srpsku jer ima budućnost 

- Vi uvijek apostrofirate da vam pomažemo, ali ja bi više rekao da je to investicija u Srpsku koja ima budućnost. Јer vi možete da imate najbrži rast, koji vam predstoji narednih nekoliko decenija - rekao je Orban.

11.20 - Orban: Uvijek podržavam Srbe, stekao sam uvjerenje da je međunarodna politika prema njima nepravedna

- Dugo posmatram Srbe i sjećam se kako je bilo biti Srbin u vrijeme biše Јugoslavije. Poštujem način na koji Srbi traže i pronalaze svoje mjesto u modereno doba. Uvijek sam podržavao Srbe jer sam stekao uvjerenje da je međunarodna politika prema njima nepravedna - rekao je Orban.

11.15 - Dodik: Evropa da nam omogući lokalni dogovor; Ukoliko bude drugačije, donijećemo odluku o svom statusu

- Mađarska je pokazala da želi sa sarađuje i da nas razumije - rekao je Dodik.

Podsjetio je da je ovo je treći put da se sastaju na najvišem nivou.

- Iza nas ostaju samo rezultati koji se vide. Uspješna saradnja u poljoprivrednom programu, infrastrukturi, obrazovanju i kulturi. Potrebno je da se napravi nadogradnja u oblastima sporta, turizma i svim ostalim oblastima koje su nam na raspolaganju - naveo je Dodik.

11.05 - Orban: Srbi i Mađari gdje god živjeli su uvijek susjedi, bez obzira na granice

- Dugo posmatram Srbe, sjećam se kako je bilo Srbima kad se ovaj svijet zvao Јugoslavija i kad ste bili razvijeniji od nas i sjećam se u mađarskom parlamentu glasanja o priznavanju BiH, posmatrao sam i tad Srbe. Vidio sam kako se Srbi bore za svoje mjesto u ovom novom vremenu. Јako je teško kad jedan narod mora da nađe svoje mjesto u svijetu, a njihov rukovodiocima je uvijek teže. Srbi i Mađari gdje god živjeli su uvijek susjedi, bez obzira na granice - naveo je Orban.

11.00 - Dodik uručio Orden Republike Srpske Orbanu: Vi ste naši iskreni prijatelji

- Hvala ti što si prihvatio da primiš ovo odlikovanje. Mi to dajemo pravim i iskrenim prijateljima. Naš izbor je bio da ove godine najviše odlikovanje Republike Srpske damo vama - rekao je Dodik.

11.00 - Vlade Srpske i Mađarske dogovorile tri projekta vrijednosti 140 miliona evra

Riječ je o projektima prečišćavanja otpadnih voda u Gradišci, izgradnji vjetroelektrane "Hrgud" i solarnog parka "Trebinje".

10.50 - Dodjela odlikovanja Orbanu i konferencija za novinare

10.49 - Cvijanović: Saradnja Srpske i Mađarske uspješna i veoma sadržajna

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je danas na sastanku sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom da su odnosi Mađarske i Republike Srpske odlični i prijateljski, a međusobna saradnja uspješna i veoma sadržajna.

10.45 - Sastanak delegacija Srpske i Mađarske

10.20 - Delegacija Mađarske stigla u Vladu Srpske

10.00 - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se sa ministrom ekonomskog razvoja Mađarske Martonom Nađom

09.50 - U toku je sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i ministra spoljnih poslova i trgovine Mađarske Petera Sijarta.

09.30 - Dodik se sastao sa Orbanom u Palati Republike 

09.20 - Dodik dočekao Orbana ispred Palate Republike 

U toku je tet-a-tet sastanak predsjednika Srpske i mađarskog premijera.

U Palati Republike u toku su sastanci srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i ministra za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske Željka Budimira sa ministrom inostranih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom, te premijera Srpske Radovana Viškovića i ministra finansija Zore Vidović sa mađarskim ministrom ekonomskog razvoja Martonom Nađom.

Nakon sastanaka, Orbanu će svečano biti uručeno najviše odlikovanje Republike Srpske - Orden Republike Srpske na ogrlici, kojim ga je odlikovao predsjednik Dodik povodom Dana Republike - 9. januara.

Prenos uručenja odlikovanja, kao i konferenciju za novinare pratite od 10.30 na RTRS, našem portalu i Јutjub kanalu.

----

Brojne novinarske ekipe okupile su se jutros ispred Palate Republike u Banjaluci, gdje će uskoro predsjednik Milorad Dodik dočekati premijera Mađarske Viktora Orbana, koji predvodi delegaciju mađarske Vlade i privrednika u posjeti Srpskoj.

Foto: RTRS

U Palati Republike predviđeni su sastanci srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i ministra za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željka Budimira sa Sijartom, kao i sastanak premijera Viškovića i ministarke finansija Zore Vidović sa ministrom ekonomskog razvoja Mađarske Martonom Nađom.

Planirano je i svečano uručenje odlikovanja Orbanu, kojeg je, povodom Dana Republike - 9. januara, Dodik odlikovao Ordenom Republike Srpske na ogrlici.

Prenos uručenja odlikovanja, kao i konferenciju za novinare pratite od 10.30 na RTRS, našem portalu i Јutjub kanalu.

Biće održan i sastanak delegacija Republike Srpske i Mađarske u Vladi Republike Srpske, a potom i otvaranje Ekonomskog foruma.

Prenos posjete delegacije Mađarske pratite na RTRS, našem portalu i Јutjub kanalu.