latinica  ћирилица
04/04/2024 |  21:36 ⇒ 22:26 | Autor: RTRS

Sijarto: Poslovni forum u Banjaluci odlična prilika za dalju saradnju (VIDEO)

Sutrašnji Poslovni forum u Banjaluci je vrhunac saradnje Mađarske i Republike Srpske i to je prilika da se utvdi pravac realizacije određenih projekata, rekao je u ekskluzivnom intervjuu šef mađarske diplomatije Peter Sijarto za Pečat.
Peter Sijarto - Foto: RTRS
Peter SijartoFoto: RTRS

Na forumu učestvuju 23 mađarske kompanije, kao i 70 domaćih privrednika.

- Ovo će biti prilika da se razgovara o mogućnostima i prilikama za dalju saradnju - istakao je Sijarto.

Naveo je da su u Republici Srpskoj povoljne okolnosti za poslovanje.

- Politička i ekonomska strategija Vlade i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika su pragmatične  i racionalne. Ministarstva smanjuju birokratiju, dosta koraka je učinjeno da se pojednostavi poslovanje preduzeća. Siguran sam da će mađarske kompanije istoristiti te okolnosti - rekao je Sijarto.

Kada je riječ o najvećem potencijalu u unapređenju sa Republikom Srpskom, Sijarto je naveo da vjeruje da potrebe Srpske odgovaraju tehnologiji koju sada u najvećoj mjeri razvijaju preduzeća iz Mađarske.

- Mi imamo tehnologiju svjetske klase kada je riječ o različitim oblastima kao što je recimo proizvodnja energenata, zaštita životne sredine, vođenje urbanih zona u opštinama.. To će definitivno biti oblast u kojoj vidimo našu veliku ulogu - istakao je on.

Kada je riječ o energetici, Sijarto kaže da je Mađarska je poprilično razvijena naročito kada je riječ tehnologiji hlađenja jedinica za proizvodnju energije.

- Koliko smo shvatili Njemačka odustaje od nekih projekata ovdje, kada je riječ o pročišćavanju otpadnih voda, projektima kojih se tiču obalnih energenata. Nama će biti drago da vidimo te projekte i da li Mađarska može da učestvuje i da ih preuzmemo od Njemaca ukoliko žele da se povuku - rekao je Sijarto.

Podsjetio je da su Mađarska i Srpska ostvarili zajednički uspjeh programom u oblasti poljoprivrede.

- Dajemo 30 miliona evra u vidu podrške razvojnim programima vašim poljoprivrednim proizvođačima na osnovu ove podrške. Oni mogu nabaviti opremu koja će povećati efikasnost poslovanja i oprema dolazi iz Mađarske. Time imamo uzajamnu korist. To su programi koje treba sve više realizovati na zapadnom Balkanu - poručio je Sijarto.