latinica  ћирилица
04/04/2024 |  20:43 ⇒ 20:57 | Autor: TANЈUG

Stoltenberg na kraju samita NATO pozdravio povećanje podrške Ukrajini

Generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg, govoreći na kraju ministarskog sastanka u Briselu, pozdravio to što saveznici nastavljaju da pojačavaju novu podršku Ukrajini.
Јens Stoltenberg (foto: arhiva/EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) -
Јens Stoltenberg (foto: arhiva/EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

- Posljednjih dana, ovo uključuje skoro 600 miliona evra iz Njemačke za artiljerijsku inicijativu koju predvodi Češka, kao i 10.000 dronova iz Velike Britanije, više projektila i oklopnih vozila iz Francuske, a samo juče novi paket pomoći iz Finske vrijedan 188 miliona evra - rekao je on, saopštio je NATO.

Stoltenberg je dodao da mora biti urađeno još više i da podrška treba da bude još čvršća i trajnija.

Saveznici su se sada složili da krenu naprijed u planiranju veće uloge NATO u koordinaciji neophodne bezbjednosne pomoći i obuke za Ukrajinu, navedeno je u saopštenju.

Ministri spoljnih poslova su, takođe, razgovarali o globalnim implikacijama rata Rusije protiv Ukrajine, uključujući podršku Moskvi iz Kine, Sjeverne Koreje i Irana.

Saveznicima su se pridružili indo-pacifički partneri Australija, Јapan, Novi Zeland i Republika Koreja, kao i Evropska unija, stoji u saopštenju.

Ministri su zajedno razgovarali o tome kako unaprijediti saradnju u odgovoru na sajber i hibridne pretnje, kao i nove tehnologije i odbrambenu industrijsku proizvodnju.

- Kako se autoritarne sile sve više usklađuju, NATO i njegovi partneri moraju biti ujedinjeni u odbrani globalnog poretka vođenog zakonom, a ne silom - rekao je Stoltenberg.