latinica  ћирилица
04/04/2024 |  20:27 ⇒ 20:33 | Autor: SRNA

Ticijanovo "Bjekstvo u Egipat" u julu na aukciji

Remek-djelo italijanskog renesansnog slikara Ticijana /1490-1576/ "Bjekstvo u Egipat", biće ponuđeno ovog ljeta na aukciji u galeriji Kristi u Londonu sa početnom cijenom između 15 i 25 miliona funti.
London (foto: EPA-EFE/ANDY RAIN - ilustracija) -
London (foto: EPA-EFE/ANDY RAIN - ilustracija)

Aukcija će biti organizovana 2. jula i to je prvi put da će se ova slika naći na tržištu poslije više od 145 godina. Posljednji put kada je prodavana kupio je 1878. godine DŽon Aleksander Tin markiz od Bata.

Slika Ticijana, čije je puno ime Ticijano Večelo,pronađena je 2002. godine u plastičnoj torbi bez rama na autobuskoj stanici u Londonu, sedam godina nakon što je ukradena, piše Tajms.

Ova značajna Ticijanova slika vjerske tematike bila je u posjedu Napoleona i venecijanskog trgovca Bartolomea dela Navea.

- Slika je prošla kroz ruke vojvoda, nadvojvoda i svetih rimskih careva, ova magična pobožna slika ima rijetku ozloglašenost da je ukradena ne jednom već dvaput, prvo od Napoleona, a drugi put sredinom devedesetih godina prošlog vijeka - rekao je direktor aukcijske kuće Kristi, Orlando Rok.

Slika je ukradena sa imanja lorda od Bata iz kuće Longlit u Viltširu u januaru 1995. godine, a poslije sedam godina pronašao je detektiv Skotland jarda za umjetnička djela sada pokojni Čarls Hil.

Sedmi markiz od Bata, Aleksander DŽordž Tin /1932-2020/ preminuo je od kovida, a njegov sin ponudio je sliku na aukciji kao "dio svoje dugoročne strategije ulaganja".

Slika se zasniva na Јevanđelju po Mateju.

Ticijan je, kako se vjeruje, ovu sliku naslikao kada je imao oko 20 godina.