latinica  ћирилица
04/04/2024 |  18:52 ⇒ 19:10 | Autor: RTRS

Cvijanović pisala UN-u zbog jednostranih postupaka Lagumdžije

Srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović uputila je pismo svim šefovima misija država članica UN, generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu i predsjedniku Generalne skupštine Denisu Frensisu u kome je skrenula pažnju na nedavne postupke ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatka Lagumdžije.
Željka Cvijanović - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Željka CvijanovićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Skrenuta nam je pažnja da je ambasador pri UN Zlatko Lagumdžija jednostrano inicirao korake za podnošenje rezolucije o Srebrenici na usvajanje Generalnoj skupštini UN. Iako uvažavamo značaj rješavanja tako važnih pitanja, imperativ je naglasiti da je ovaj postupak učinjen bez odgovarajućeg ovlašćenja i uz očigledno kršenje ustavnog okvira BiH - navela je Cvijanović u pismu.

Srpski član Predsjedništva BiH u pismu navodi da Ustav BiH utvrđivanje i sprovođenje spoljne politike izričito povjerava tročlanom Predsjedništvu BiH.

Podsjeća da je Predsjedništvo BiH najviši organ nadležan za utvrđivanje spoljnopolitičkih ciljeva i odluka zemlje.

- Nažalost, ambasador nastavlja da se zalaže za ovu rezoluciju bez dozvole ili ovlašćenja Predsjedništva BiH, koji su ovom slučaju obavezni - navela je Cvijanović.

Ona je istakla da takvo jednostrano djelovanje ne samo da podriva ustavni okvir BiH, nego i izaziva zabrinutost u pogledu legitimiteta i reprezentativnosti dotične rezolucije.

Cvijanović je naglasila da je neophodno pridržavati se principa suvereniteta, zakonitosti i pravilnog upravljanja u svim međunarodnim poslovima, posebno u cijenjenom domu Ujedinjenih nacija.

- Štaviše, moram naglasiti da će ova rezolucija, ako bude usvojena, podriti dugotrajan poratni proces zacjeljivanja BiH. Njeno usvajanje izazvalo bi unutrašnje sukobe u BiH i ozbiljno podrilo međunacionalno pomirenje, koje je od presudnog značaja za budućnost BiH. Postoji rizik da bi ponovo rasplamsala tenzije i zaustavila napredak postignut ka miru i stabilnosti u regionu - navela je Cvijanović.

Ona je istakla da bi podrškom bilo koje članice UN-a ovoj rezoluciji nedisciplinovani ambasador BiH bio nagrađen za kršenje zakona svoje matične zemlje i lažno predstavljanje stavova BiH, a sama rezolucija bi doprinijela rušenju njenog ustavnog poretka. Dodaje da bi ova rezolucija postala opasan presedan koji bi podrio vladavinu prava i načela diplomatskog integriteta.

Cvijanović je pozvala na preduzimanje odgovarajućih mjera radi rješavanja ovog pitanja. Pozvala je i da se postaraju da sve rezolucije ili inicijative iznesene na Generalnoj skupštini UN-a koje se odnose na BiH budu upućene u skladu sa njenim ustavnim procedurama i uz izričitu saglasnost nadležnih organa.

- Izuzetno cijenim pažnju koju ćete posvetiti ovom pitanju i uvjerena sam da ćete preduzeti neophodne korake i podržati načela međunarodnog prava i poštovanje suverenih država. Sa nadom da ćete ovom pitanju posvetiti adekvatnu pažnju, koristim priliku da vam, Vaša ekselencijo, uputim izraze najvećeg poštovanja i uvažavanja - navela je Cvijanović u pismu.